Region 25.09.2021.

Mileni Radulović nagrada “Osvajanje slobode”

ČITANJE: 3 minute

Nagradu „Osvajanje slobode“ koju je 21. put tradicionalno dodelila Fondacija “Maja Maršićević Tasić“ dobila je glumica Milena Radulović, saopšteno je iz ove fondacije.

Radulović je istakla da joj nagrada mnogo znači i da dolazi u pravo vreme od pravih žena koje poštuje i čije stvalaštvo voli, prenose agencije.

„Velika mi je čast da su nagradu uručile žene s kojima sam odrasla kao uzorima i za koje sam znala kroz svoj život. Biti deo tog društva izgleda kao neki san. Meni je nestvarno da sam to ja sada i da sam tu“, rekla je Radulović.

Ona je poručila da „nema slobode dok se ne osvoji“ i da „nema slobode bez borbe“ i da joj je drago što je tako mlada za sebe osvojila slobodu.

„Za mene je jedina opcija bila sloboda, a kada je ta sloboda osvojena, onda možeš da kreneš da se boriš za tu slobodu. Ovo nije samo moja nagrada, već nagrada 16 žena koje su deo ovog slučaja (postupak protiv Miroslava Aleksića) koju delim sa prvenstveno sa svoja tri ratna druga – Jefimija, Ivana i Iva Ilinčić“, rekla je Radulović.

Članica žirija i jedan od ranijih dobitnica nagrade profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić poručila je da su „pune dve decenije razne vrste nesloboda sa nama“ i da su „nove generacije stasale, a da razlozi za osvajanje slobode nisu nestali, već su se umnožili“.

Kako je rekla, kada je prvi put dodeljena nagrada, Milena Radulović je tek stasala za školu i da su u Fondaciji mislile da su ta deca spremna da rastu u slobodnijem i boljem društvu, a da je 20 godina kasnije „ta devojčica hrabro, požrtvovano i plemenito načinila veliki gest – pobunila se“ – ne samo u svoje ime, već u ime svih koji su bili u sličnom položaju.

Rakić Vodinelić rekla je da je to „pobuna za život“ i da je u ime „osvajanja slobode bila spremna da rizikuje sve“ tako što je odlučila da svoju privatnu i poslovnu budućnost, svoj intimni svet naruši odlukom da ne ćuti pred zlom.

„Milena Radulović, Iva Ilinčić, Danijela Štajnfeld, brojne neimenovane žrtve, mlade naučnice iz Petnice, studentkinje u Srbiji i regionu ustale su da se hrabro izbore sa zlom o kojem naša društva zaverenički ćute decenijama i stotinama godina“, naglasila je Rakić Vodinelić, istiočući da su one „ohrabrile žrtve da ne ćute i traže pravdu za sebe“.

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade: Pravnica i redovna prefesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić, Marija Lukić, osnivačica „Fondacije Marija Lukić“, novinarka Tamara Skrozza, novinarka i urednica Danica Vučenić, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, novinarka i autorka emisije „Insajder“ Brankica Stanković, istoričarka i vanredna profesorka na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović, direktorka nevladine organizacije URBAN-IN Aida Ćorović, profesorka u penziji Univerziteta u Beogradu Srbijanka Turajlić, glumica Mirjana Karanović, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža Lila Radonjić, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai-Horváth, Ružica Đinđić, dramaturškinja Biljana Srbljanović, fotografkinja Goranka Matić, novinarka Olja Bećković kao i urednice sajta „Peščanik“ Svetlana Lukić i Svetlana Vuković Mesarović.

Nagradu „Osvajanje slobode“ dobile i osnivačica i direktorka Centra za kultrnu dekontaminaciju Borka Pavićević i predsednica Saveta Vlade Srbije za korupciju Verica Barać.

Nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljuje se svake godine 24. septembra – na dan izborne pobede nad Miloševićem 2000. godine. Fondacija „Maja Maršićević Tasić“ osnovana je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na roformsku novinarku i političarku koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

(SB)