Vijesti 16.07.2020.

MILIĆ: Uprkos pandemiji penzije isplaćivane redovno

ČITANJE: 2 minute

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić izjavio je da je Fond po osnovu doprinosa u prvih šest mjeseci ove godine prikupio 436,4 miliona KM, što je za 1,95 odsto više nego u istom periodu lani.

Prema njegovim riječima, iako je pandemija virusa korona izazvala velike teškoće na ekonomskom planu, redovnost u isplati penzija je zadržana u kontinuitetu.

– Zahvaljujući mjerama Vlade Srpske prihodi po osnovu doprinosa ostali su stabilni i bili su, na mjesečnom nivou, u prosjeku 73 miliona KM, dok su u junu iznosili 80,88 miliona KM – rekao je Milić za “Glas Srpske”.

On je dodao da su svi parametri rada bolji u odnosu na isti period prošle godine.

Milić je napomenuo da u vrijeme pandemije rad Fonda nije bio obustavljen nijedan dan, te da su sve planske zadatke ostvarili, a da je privremeno bilo obustavljeno samo pozivanje osiguranika na ocjenu radne sposobnosti.

– Uvođenjem vanrednih mjera u radu centralne službe, šest filijala i 51 poslovnice i preraspodjelom radnog vremena i smanjenjem broja izvršilaca, rad sa strankama puna dva mjeseca odvijao se telefonskim i elektronskim putem, a zahtjeve za ostvarivanje prava smo primali isključivo putem pošte – podsjetio je Milić.

Milić je rekao da je sprovođenjem reforme penzijskog sistema i stalne borbe protiv nelegalnog ostvarivanja prava na penziju od 2012. godine nastavljen trend stalnog poboljšanja, tako da je u junu udio starosnih penzija više od 58 odsto, a invalidskih se spustio ispod 14 odsto.

– Porodičnu penziju prima 27,65 odsto korisnika. Konačno je zaustavljen nekontrolisan priliv novih korisnika prava koji su u značajnoj mjeri godinama ranije narušili odnos između broja osiguranika i korisnika kao jednog od ključnih pokazatelja stabilnosti penzijskog sistema – naglasio je Milić.

On je dodao da je u prvih šest mjeseci izvršeno gotovo 2.900 vještačenja, od čega se 66 odsto odnosi na ocjenu radne sposobnosti, a gubitak je potvrđen u 37,55 odsto slučajeva.

Milić je naveo i da je prošla godina bila najuspješnija od osnivanja Fonda po svim parametrima.

– Isplata penzija je bila redovna, nastavljen je trend rasta prihoda, poboljšanja strukture korisnika prava, a krunu uspješnog rada predstavlja četvrti uzastopni pozitivni izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora – rekao je Milić.

(Srna)