Vijesti 27.07.2021.

MILIĆA GAJ KOD KOZARSKE DUBICE: Obilježava se 80 godina od ustanka protiv fašizma

ČITANJE: 2 minute

Prije 80 godina počeo je ustanak naroda u BiH protiv fašizma. Ovaj dan tradicionalno se obilježava u Milića Gaju kod Kozarske Dubice.

Ova opština je u Drugom svjetskom ratu izgubila 54 odsto svog stanovništva. Poginulo je 18.000 boraca i civila, od čega čak 4.000 djece, prenosi RTRS.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju u Knežici.

Vijence su položili predsjednik Narodne skuptšine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić.

U ime Srbije vijenac na Partizanskom groblju položila je konzul-žeran iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Vijence su položili i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i drugi načelnici opština iz Potkozarja.

Poštu žrtvama NOR-a u Knežici odali su pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, te predstavnici brojnih organizacija iz Narodnooslobilačkog i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Delegacija SUBNOR-a je iz Knežice još jednom ponovila da je narod Kozare i Potkozarja dao nemjerljiv doprinos u okviru Narodno-oslobodilačke borbe.

Obilježavanje Dana ustanka nastavljeno je u Milića Gaju u okviru tradicionalnog narodnog zborovanja.

Predsjednik NSRS rekao je, obraćajući se prisutnima, da mnogi danas čine sve da revidiraju istoriju i da slobodarski srpski narod, koji je bio žrtva istinskog genocida, proglase genocidnim.

Čestitajući Dan ustanka, Čubrilović je naglasio da je to dan kada su hrabri Kozarčani među prvima u Evropi prepoznali zlo fašizma i nacizma i hrabro ustali u odbranu svoje zemlje.

– Zato je ovaj datum, Dan ustanka protiv fašizma, jedan od najvažnijih datuma koji svjedoče našu slavnu prošlost i odlučnost našeg naroda koji je kroz vijekove plaćao najveću cijenu slobode, da bi mi, potomci slavnih predaka, uživali u njenim blagodetima. Nažalost, to danas mnogi pokušavaju da nam ospore i oduzmu. Danas čine sve da nam revidiraju istoriju i da srpski – slobodarski narod, koji je bio žrtva istinskog genocida, o kojem svjedoče i jame ubijene kozaračke djece nedaleko odavde, proglase genocidnim – istakao je Čubrilović.

(SB)

Oznake: Milića Gaj