Miličević na korak ispred Šarovića da preuzme SDS

Glavni odbor SDS-a na sjednici 21. aprila trebalo bi da konačno utvrdi kriterijume za održavanje unutarstranačkih izbora, a kako stvari sada stoje, najozbiljniji kandidat za preuzimanje najveće opozicione stranke je Milan Miličević, aktuelni načelnik opštine Teslić.

Pored njega, u igri su još i aktuelni predsjednik Vukota Govedarica i Mirko Šarović, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Dva najbolja kandidata su Miličević i Šarović i nastojaće se da se unutar stranke dođe do dogovora da bude jedan kandidat, jer bi u ovom trenutku to bilo najbolje. I jedan i drugi imaju rezultate iza sebe i teško je reći u ovom trenutku koji bi bio bolji”, rekao je Nemanja Vasić, član Predsjedništva SDS-a, koje je u četvrtak imalo sjednicu i odlučilo da Glavni odbor SDS-a zasjeda u iduću nedjelju u Istočnom Sarajevu.

Sa Miličevićem, Govedaricom i Šarovićem u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali iz nekoliko nezvaničnih razgovora može se zaključiti da trenutno Miličević ima najviše šanse i podrške da preuzme SDS.

Na crtu Miličeviću moguće je da izađe jedino Govedarica, za kojeg se ne zna da li će ili neće u trku za novi mandat na čelu najveće opozicione partije.

“Šarović će biti kandidat pod uslovom da svi stanu iza njega, u suprotnom neće se kandidovati jer uvijek igra na sigurno. Tri su mogućnosti u opticaju, i to da Šarović bude jedini kandidat, da Miličević bude jedini kandidat te da i Miličević i Govedarica idu s kandidaturom pred Skupštinu SDS-a i traže podršku”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak SDS-u.

Kada je riječ o Skupštini SDS-a, koja i bira predsjednika stranke, ona bi trebalo da zasjeda polovinom, najdalje krajem maja i već je na sjednici Predsjedništva SDS-a dogovoreno da broji 450 delegata.

Takođe, dogovoreni su i kriterijumi za izbor delegata izborne sjednice Skupštine SDS-a, a dva najznačajnija su uspjeh na prošlim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske i broj birača iz određene regije.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da će narednih nekoliko dana unutar stranke biti dosta riječi o samim kandidaturama, a najviše pažnje biće posvećeno tome da se obezbijedi jedinstvo, odnosno da bude samo jedan kandidat, jer je to jedini način da SDS koliko-toliko organizovan uđe u lokalne izbore, koji se održavaju iduće godine.

“Nemamo još istaknutih zvaničnih kandidatura, neke su se javljale i provijavale, ali ništa zvanično ni od opštinskih ni od regionalnih odbora”, rekao je Govedarica u četvrtak poslijepodne, a na pitanje da li će on biti kandidat rekao je: “Vidjećemo”.

Govedarica je potvrdio da će 21. aprila u Istočnom Sarajevu na sjednici Glavnog odbora biti riječi o kandidaturama za predsjednika stranke te o konačnom tekstu kriterijuma za unutarstranačke izbore.

“Ne treba očekivati da će u nedjelju biti konačno definisana imena kandidata. Možda bude riječi o tome, ali da će biti postignut dogovor, neće sigurno, s obzirom na to da će do izborne sjednice Skupštine biti još mjesec dana sigurno”, ispričao je naš izvor.

(Nezavisne)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a