Miličević na korak ispred Šarovića da preuzme SDS

Glavni odbor SDS-a na sjednici 21. aprila trebalo bi da konačno utvrdi kriterijume za održavanje unutarstranačkih izbora, a kako stvari sada stoje, najozbiljniji kandidat za preuzimanje najveće opozicione stranke je Milan Miličević, aktuelni načelnik opštine Teslić.

Pored njega, u igri su još i aktuelni predsjednik Vukota Govedarica i Mirko Šarović, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Dva najbolja kandidata su Miličević i Šarović i nastojaće se da se unutar stranke dođe do dogovora da bude jedan kandidat, jer bi u ovom trenutku to bilo najbolje. I jedan i drugi imaju rezultate iza sebe i teško je reći u ovom trenutku koji bi bio bolji”, rekao je Nemanja Vasić, član Predsjedništva SDS-a, koje je u četvrtak imalo sjednicu i odlučilo da Glavni odbor SDS-a zasjeda u iduću nedjelju u Istočnom Sarajevu.

Sa Miličevićem, Govedaricom i Šarovićem u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali iz nekoliko nezvaničnih razgovora može se zaključiti da trenutno Miličević ima najviše šanse i podrške da preuzme SDS.

Na crtu Miličeviću moguće je da izađe jedino Govedarica, za kojeg se ne zna da li će ili neće u trku za novi mandat na čelu najveće opozicione partije.

“Šarović će biti kandidat pod uslovom da svi stanu iza njega, u suprotnom neće se kandidovati jer uvijek igra na sigurno. Tri su mogućnosti u opticaju, i to da Šarović bude jedini kandidat, da Miličević bude jedini kandidat te da i Miličević i Govedarica idu s kandidaturom pred Skupštinu SDS-a i traže podršku”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak SDS-u.

Kada je riječ o Skupštini SDS-a, koja i bira predsjednika stranke, ona bi trebalo da zasjeda polovinom, najdalje krajem maja i već je na sjednici Predsjedništva SDS-a dogovoreno da broji 450 delegata.

Takođe, dogovoreni su i kriterijumi za izbor delegata izborne sjednice Skupštine SDS-a, a dva najznačajnija su uspjeh na prošlim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske i broj birača iz određene regije.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da će narednih nekoliko dana unutar stranke biti dosta riječi o samim kandidaturama, a najviše pažnje biće posvećeno tome da se obezbijedi jedinstvo, odnosno da bude samo jedan kandidat, jer je to jedini način da SDS koliko-toliko organizovan uđe u lokalne izbore, koji se održavaju iduće godine.

“Nemamo još istaknutih zvaničnih kandidatura, neke su se javljale i provijavale, ali ništa zvanično ni od opštinskih ni od regionalnih odbora”, rekao je Govedarica u četvrtak poslijepodne, a na pitanje da li će on biti kandidat rekao je: “Vidjećemo”.

Govedarica je potvrdio da će 21. aprila u Istočnom Sarajevu na sjednici Glavnog odbora biti riječi o kandidaturama za predsjednika stranke te o konačnom tekstu kriterijuma za unutarstranačke izbore.

“Ne treba očekivati da će u nedjelju biti konačno definisana imena kandidata. Možda bude riječi o tome, ali da će biti postignut dogovor, neće sigurno, s obzirom na to da će do izborne sjednice Skupštine biti još mjesec dana sigurno”, ispričao je naš izvor.

(Nezavisne)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje