Politika 15.01.2023.

MILIČEVIĆ: Napad u Sarajevu treba svima da nam bude opomena

ČITANJE: 3 minute

Jučerašnji nemili događaj u Sarajevu gdje su vrijeđana djeca i napadnuti njihovi roditelji na međunarodnom turniru za djecu, treba da nam svima bude opomena, istakao je dr Milan Miličević, v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke.

„Kreirajući atmosferu straha, mržnje i konstantnih tenzija, dobar dio političara u BiH živi i gradi svoju karijeru na bazi ratnohuškačke retorike, dok običan narod jedva preživljava. Nekažnjavanjem počinilaca za slična ali i druga protivzakonita djela, institucije ohrabruju počinioce i daju vjetar u leđa onim pojedincima koji su skloni vrijeđanjima, radikalizmu i etnonacionalno motivisanim napadima da to čine i podstiču druge na isto“, zakao je Miličević.

Nažalost, ističe on, postoje i oni koji su ovaj incident u Sarajevu i uriniranje po džamiji u Bijeljini jedva dočekali jer su svoje karijere i bogatstva i izgradili na bazi medijske eksploatacije sličnih događaja, širenju tenzija i stvaranju atmosfere straha ali, ono što je dobro jeste da većina naših građana, bez obzira na etnonacionalni predznak, javno osuđuje ovaj čin.

„To je možda i najbolji pokazatelj koliko su građani zreliji od dobrog dijela političara koji bi očigledno bili spremni pokrenuti i neke nove sukobe kako bi zadržali svoj položaj, kapital ili doživjeli pet minuta slave. Iskreno se nadam da nećemo krenuti putem revanšizma jer je to najgori scenario koji nam se može dogoditi“, zaključio je Miličević.

Berjan: Istočno Sarajevo postoji da bi Srbi mogli opstati

Mnogi gaje iluziju o multietičnosti Sarajeva, ali mi Ilidžanci smo tu multietičnost osjetili na svojoj koži još devedesetih godina, više nego iko. Zato je danas Istočna Ilidža bedem koji brani srpski narod i prva linija odbrane. Tužan sam zbog dešavanja na Ilidži u kojoj su djeca vrijeđala srpsku djecu, a roditelji te iste djece zamalo platili glavom, rekao je Darko Berjan, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da se nakon ovog, ali i prethodnih incidenata u Sarajevu, postavlja pitanje šta je sledeće.

„Ponašanje djece sinoć je direktna posljedica njihovog vaspitanja. Nedavno smo imali uništene automobile sa registracijama iz Republike Srbije, sada napad na djecu i roditelje. Pitam se šta je sljedeće i da li mi iz Republike Srpske, mislim na institucije, možemo garantovati našem narodu bezbjednost u Sarajevu? Ili jednostavno, zašto Srbi su samo sigurni u Republici Srpskoj. Zato su sarajevski Srbi napravili Istočno Sarajevo i Ilidžanci Istočnu Ilidžu“, istakao je Berjan.

Postavlja se pitanje, dodaje on, da li će se zvaničnici Sarajeva i BiH sjetiti da na neki od institucionalnih načina progovori o ovome, da ponudi rješenje ili bar prijedloge rješenja?

„Ne vjerujem, jer od silnih ‘demokratskih’ političkih opcija zvaničnog Sarajeva i od raznih NVO reakcija na ovaj događaj je, bar do sada – muk“, napominje Berjan.

(SB)