Politika 05.03.2021.

Miličević: Nove mjere Republičkog štaba konfuzne i nedosljedne

ČITANJE: 5 minuta

Štab za vanredne situacije opštine Teslić danas je ponovo zasjedao povodom novih mjera koje je Republički štab za vanredne situacije donio 4. marta.

Povodom najnovijih mjera komadant štaba Milan Miličević obratio se javnosti na konferenciji za medije.

„Važno je reći da epidemiološka situacija na osnovu podataka iz Higijensko-epidemiloške Službe Doma zdravlja Teslić govori da od prošlih donesenih mjera, odnosno od 1.marta pa do danas registrovala 6 novih pozitivnih na virus korona u Tesliću i jedno lice koje je preminulo. Postoji razlog zbog čega sam naveo ove podatke i naglašavm da lokalni štab dosljedno sprovodi mjer e. Međutim želim ovdje u ime štaba i u svoje lično ime da postavim nekoliko ozbiljnih pitanja na koje treba neko da se ozbiljno pozabavi, a taj neko je Republički štab za vanredne situacije. Od Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i od lokalnih štabova očekujem maksimalnu stručnost i maksimalnu profesionalnost, ali imam nekoliko ključnih pitanja, odnosno pitanja stanovnika opštine Teslić“ – izjavio je Miličević.

Načelnik se osvrnuo na činjenicu da je prvog marta  donesena Odluka da se dozvoljava muzika uživo u ugostiteljskim objektima uz određene mjere propisane od strane Instituta za zdravstvo Republike Srpske, te da je samo za nepuna četiri dana nakon toga donesena nova Odluka da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima iz razloga povećanog broja pozitivnih lica i pogoršane epidemiološke situacije.

Ovakve nelogične i nedosljedne Odluke izazivaju čitav niz pitanja, a koja načelnik opštine Teslić Milan Miličević ima odgovornost i obavezu zbog građana da postavi Republičkom štabu za vanredne situacije.

„Postavljam pitanje na osnovu kojeg kriterijuma je 1. marta dozvoljena muzika uživo, trebali bi postojati zdravi, normalni kriterijumi. Da li su to kriterijumi tačnog broja oboljelih, tačnog broja hospitalizovanih, da li su to kriterijumi broja umrlih lica i koji su to kriterijumi po kojima bi se mi mogli ravnati. Nemojte zanemariti činjenicu, uz dužno uvažavanje onoga što je najvažnije, a to je ljudsko zdravlje da ugostiteljski objekti, odnosno njihovi vlasnici, to jest svi ugostitelji u Republici Srpskoj žive u veoma otežanim uslovima i imaju problem sa funkcionisanjem i prihodima. Ti su ljudi nakon odluke od 1.marta vezano za muziku uživo već napravili ugovor sa muzičarima , počeli da prodaju karte za takve manifestacije, čak i našem Odjeljenju za privredu je podnešen određeni broj zahtjeva za odobrenje muzike uživo koja naravno podrazumjeva određene takse, dakle došlo je do ozbiljnih finansijskih izdataka koje su imali ugostitelji, da bi neko nakon tri dana to zabranio“ – istakao je Miličević.

On je naglasio da ne postavlja pitanje zašto je neko zabranio muziku uživo, nego zašto je Republiči štab 1. marta dozvolio muziku uživo, a nakon tri dana je zabranio.

„Drugo, kako očekujete od nas da sprovodimo mjeru koja je sad na snazi, a to je da po jednoj etaži u ugostiteljskom objektu može da bude  maksimalno 50 gostiju. Da li to u prevodu znači da ako neki ugostiteljski objekat ima jednu etažu od 1000 kvadrata u njoj može imati 50 gostiju, a ugostiteljski objekat koji ima dvije etaže po 100 kvadrata može da ima 100 ljudi. Gdje je logika, gdje je kompetentnost i stručnost.“ – upitao je Miličević.

Sledeće pitanje koje Miličević  postavlja Republičkom štabu – šta znači Odluka da zaposleni u javnim ustanovama i preduzećima mogu da rade od kuće, online, po kom kriterijumu i kako, a radnici u proizvodnji i halama  rade u halama u uslovima loše ventilacije , gdje ne mogu imati maksimalnu fizičku distancu?

„Da li to znači da administrativni radnici koji su na budžetu treba da  budu kući i da dobijaju platu , a da radnici u halama  budu zatvoreni i zarađuju tu platu. Totalno apsurdna situacije koja nema nikave epidemiološke i zdravstvene logike“ – dodao je načelnik Miličević.

Sledeća nelogičnost u vezi koje Miličević postavlja pitanje Republičkom štabu – Šta znači mjera koja je sada na snazi da profesionalni sport i ligaška takmičenja se nastavljaju, a da škole sporta, rekreacija, fitnes i ostalo se zabranjuje.

„Šta znači da jedan fudbalski klub u subotu počinje prvenstvo , njegov prvi tim igra utakmicu, a u isto vrijeme omladinska škola fudbala tog istog kluba ima već sada obavještenje fudbalskog saveza da se odgađaju, odnosno ukidaju njihova takmičenja. Ne vidim nikakvu razliku , učešće 22 igrača ako se radi o fudbalu plus sudije, bez publike. Isti uslovi i za jedne i druge , jedni mogu, a drugi ne“ – istakao je Miličević.

On je takođe postavio pitanje šta se u Republici Srpskoj podrazumjeva pod profesionalnim sportom , te upitao za definiciju koje lige prestavljaju profesionalni sport.

„Sve ovo zaista zbunjuje ljude. Kratko i jasno još jednom, sve mjere Republičkog štaba za vanredne situacije će u Tesliću biti Odlukom našeg štaba ispoštovane, ali zaista dajte jednom glas razuma. Situacija je ozbiljna,  u isto vrijeme  komplikovana ali ima i svoje rješenje.  A rješenje je sledeće, donošenje stručnih kompetentnih, ozbiljnih  mjera, kontrola sprovođenja istih, masovno testiranje, i masovna vakcinacija. To je jedni put kojim treba ići. A na ovaj način sa ovakvim improvizacijama nećemo daleko stići“ – zaključio je Miličević.

(E.M)