Politika 24.12.2022.

Miličević o Vladi RS: Motor koji je zaribao, ne može proraditi

ČITANJE: 2 minute

Umjesto da imamo Vladu RS koja je spremna da se suoči sa krizom u kojoj se trajno nalazimo, Vladu koja bi stvarala ambijent da ljudi ostaju u Republici Srpskoj, dobili smo najlošiju Vladu ikada, kompromitovanu već na početku svog mandata“, izjavio je Milan Miličević, v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke.

Miličević poručuje da je ova vlast putem kontrolisanih medija navikla javnost Republike Srpske da sve prihvata kao da je normalno.

„Navikli su građane na bestidno i bahato ponašanje i trošenje javnih sredstava i urušavanje ugleda svih institucija Republike Srpske. Autokratska vlast bira nove ministre u Vladu RS koji su nestručni, nekompetentni, neki od njih sa sumnjivim diplomama i titulama, nesposobni za resore koje treba da vode, one koji su pravosnažno osuđivani. Očigledno je da takvoj vlasti smetaju sposobni, obrazovani, energični, uspješni, pristojni, oni koji imaju svoje mišljenje i oni koji su hrabri i sposobni za promjene“, naglasio je v.d. predsjednika SDS.

On je kazao da je zastrašujuća nekompetentnost novoizabranih ministara u Vladu RS isto onoliko koliko je nekompetentan i onaj koji ih je predložio.

„Neće pomoći ni ekspresna smjena dvojice ministara jer motor koji je odavno „zaribao“ ne može proraditi. Treba ga zamijeniti novim. Toliko afera su proizveli, a onda smjenu dva ministra koje su sami izabrali prikazuju kao lični visokomoralni čin. Neće ova Vlada biti ni bolja, ni poštenija ovim ostavkama, a pogotovo neće biti odgovornija prema građanima. Naprotiv, građane će zamajavati opozivima, opstrukcijama lokalne vlasti nekakvim kontraskupštinskim većinama, pritiscima prema neistomisljenicima i slično, a sebe samoproglasavati spasiocima bez kojih nema Republike Srpske i poraze pretvarati u svoje pobjede“, pojasnio je Miličević.

V.d. predsjednika SDS je rekao da su korupcija i kriminal postali sastavni dio ove vlasti i njihov jedini način na koji nastaju i opstaju.

„Omogućili su sebi da im mi plaćamo privilegovane koji ne dolaze na posao, ali im skupljaju glasove. I još nam to javno i zvanično saopštavaju u ime te iste Vlade RS. Zahtijevam direktnu i jasnu odgovornost za onoga ko je predložio osuđivane ministre u sastav Vlade RS i konkretnu odgovornost za one koji su zaposlili u javne institucije one koji nisu dolazili na posao a primali su narodne pare. Zahtijevam osim istrage i kazne za one koji su to radili i da sav novac za bruto plate koje su isplatili neradnicima-stranačkim aktivistima režimskih stranaka vrate narodu“, zaključio je Miličević.

(Z.M)