Politika 28.08.2020.

MILIČEVIĆ: Obrazloženje o sredstvima Fonda solidarnosti vrijeđa inteligenciju građana

ČITANJE: 5 minuta

Šturi odgovor sekretara Vlade Republike Srpske Siniše Karana, na poslaničko pitanje Nedeljka Glamočaka kojim kriterijumima se vodila Vlada pri isplati opštinama 30.451.000 KM sredstava Fonda solidarnosti, nakon dva mjeseca vrijeđa inteligenciju građana i cijele javnosti da su bilo kakvi kriterijumi sem stranačkih postojali – istakao je Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS i načelnik opštine Teslić.

„Obrazloženje Vlade da su kriterijumi zasnovani na procijenjenom iznosu štete koju su privredni subjekti pretrpjeli u svakoj lokalnoj zajednici i stepenu razvijenosti lokalne zajednice, te da se nerazvijenim opštinama dalo više novca, apsolutno pokazuje da ti kriterijumi ne postoje, posebno ako se uporede iznosi koji su dijeljeni pojedinačno opštinama“ – naglašava Miličević.

On kaže da po klasifikaciji Vlade Republike Srpske, opštine Teslić, Istočna Ilidža, Gacko, Ugljevik, te grad Istočno Sarajevo, spadaju u razvijene lokalne zajednice, ali su dobili daleko manje novca nego isto tako razvijene lokalne zajednice u kojima je na vlasti SNSD poput Doboja, Prnjavora, Bijeljine, Banjaluke, Trebinja, Gradiške, a koje su dobile približan iznos koeficijentu raspodjele PDV-a, čak u milionskim iznosima.

„Raspodjela sredstva Fonda solidarnosti Republike Srpske je uređena netransparentno, a lokalne zajednice u kojima na vlasti nije SNSD su dobile mnogo manje sredstava od onih koja im pripadaju“ – ponovio je Miličević.

Predsjednik Glavnog odbora SDS je pojasnio da iako je iz Saveza gradova i opština Republike Srpske bilo najavljeno da će ta sredstva biti dijeljena po koeficijentima za raspodjelu PDV-a, izostavljeni su svi kriterijumu, osim stranačkog, pa je tako Teslić dobio 600 hiljada KM manje od onoga što mu pripada, Grad Istočno Sarajevo 300 hiljada, Ugljevik 100 hiljada, Gacko 100 hiljada, Čajniče 50 hiljada, Istočna Ilidža 33 hiljada.

„Poređenja radi opštine Prnjavor i Teslić spadaju u razvijene lokalne zajednice, imaju približno isti broj stanovnika, približno isti koeficijent raspodjele PDV-a, ali je Prnjavor iz Fonda dobio 830 hiljada KM, dok je Teslić dobio 350 hiljada KM“ – istakao je Miličević.

Miličević ja kazao da je prema izmišljenim kriterijumima Vlade Republike Srpske moglo bi zaključiti da je opština Teslić najrazvijenija u Republici Srpskoj, te da je imala najmanje štete od pandemije i da je sprovela najkvalitetnije mjere za sanaciju šteta u privredi.

„Srpska demokratska stranka ostaje pri zahtjevu da Vlada Republike Srpske objavi tačne kriterijume i formulu raspodjele sredstava Fonda solidarnosti po lokalnim zajednicama, kao i da se prilikom sljedeće raspodjele sredstava nadoknade sredstva onim jedinicama lokalne samouprave koje su u prethodnoj raspodjeli bila oštećena“ – zaključio je predsjednik Glavnog odbora SDS.

Šarović: Očekujemo reprizu 2012. godine i veliku pobjedu naroda

U izbore ulazimo spremni, puni optimizma i očekujemo reprizu 2012. godine. U Bijeljini nećemo voditi kampanju protiv Miće Mićića nego utakmicu za pobjedu časti, dostojanstva i poštenja a sve to oličeno u liku doktora Ljubiše Petrovića – istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

„Čvrsto vjerujem u njegovu energiju, program i viziju nove Bijeljine, nasuprot „politici tala“, trgovine i interesnih političkih retaracija koje će prirodno svakako da se pretvore u Petrovićeve komparativne prednosti“ – naglasio je predsjednik SDS-a.

On je kazao da je Semberija snažno SDS-ovo uporište, bila i ostala sa Mićom Mićićem ili bez njega.

„Pa da nije tako zar bi Mićo Mićić pravio stranku koja i imenom i logom podsjeća na SDS?! Ali da parafraziram jednu staru reklamu: „Nije dovoljno ličiti na SDS, da bi bio SDS“ – rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je kazao da Srpska demokratska stranka već 30 godina vodi odgovornu politiku i izrazio uvjerenje da će se to nastaviti i u budućnosti.

„Sve u službi naroda, očuvanja i napretka Republike Srpske. Potrebu za „preokretom politike“ nemamo jer vodimo čvrstu, jasnu, zdravorazumsku politiku ekonomskih promjena, patriotizma i kvalitetnih odgovora na tešku situaciju u koju je Republika Srpska dovedena. Ova vlast čini toliko grešaka da ustvari imamo puno materijala za „preokret“ ali „preokret vlasti““ – naglasio je Šarović.

On je izrazio uvjerenje da SDS-ova stranačka infrastruktura spremno dočekuje izbore i da se očekuje velika pobjeda naroda.

„Evo recimo, potpuno sam ubijeđen da će naš zajednički kandidat Draško Stanivukvić biti budući gradonačelnik Banja Luke i da će ta značajna pobjeda predstavljati prelomni trenutak koji će označiti neminovnu eroziju politike SNSD-a. Sigurnu pobjedu očekujem u još nekoliko gradova, s tim da moram naglasiti da da je velika razlika između nas i suprotne strane to što mi ne kupujemo nego osvajamo te gradove putem izborne volje građana“ – kazao je Šarović.

“Vučićev hladan tuš Dodiku još jednom je pokazao da je velika priča o otcjepljenju Republike Srpske samo poznati predizborni trik. U Beogradu se pričalo samo o novcu i jedino što je taj sastanak pokazao jeste da nam treba finansijska pomoć – istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović reagujući na jučerašnji sastanak koji je održan u Beogradu.

„Potpuno je jasno da aktuelna vlast i ovoga puta želi da pomoć Republike Srbije iskoristi u predizborne svrhe“ – naglasio je Šarović.

Šarović ja kazao da je Dodik izostavio jednu važnu činjenicu kada se žalio predsjedniku Srbije da se mimo Dejtona na nivo BiH prenose ovlaštenja i preuzima kontrola u sistemu odbrane, vojske, sudova, pravosuđa, bezbjednosti, granične službe i finasija.

„Dodik je jedino zaboravio da kaže da je za prenos nadležnosti u svim ovim pobrojanim nadležnostima u parlamentu glasao ili odobrio upravo njegov SNSD“ – zaključio je Šarović.

(SB/banjaluka.net)