Politika 18.03.2023.

MILIČEVIĆ: Odgovorna politika Aleksandra Vučića štiti Srbe na Kosovu i Metohiji

ČITANJE: 1 minuta

Vršilac dužnosti predsjednika SDS Milan Miličević izjavio je da je martovski pogrom na Kosovu i Metohiji izvršen prije 19 godina još jedan dokaz da su Srbi mučenički narod.

Miličević je u Bijeljini ocijenio da “odgovorna nacionalna politika koju vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije govori kako treba zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji”.

“Imao sam priliku da boravim na Kosovu, a naša opština Teslić imala je čast da kumuje Pećkoj patrijaršiji, gdje smo dočekani širokog srca i osjećali smo se kao svoji na svome. Tokom razgovora sa Srbima na Kosovu i Metohiji vidio sam da vrlo teško žive, pod velikim pritiskom”, rekao je on novinarima.

– Navršava se 19 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji u kojem je ubijeno 19 ljudi, a najmanje 4.000 Srba protjerano. Prema zvaničnim podacima UNMIK-a i KFOR-a, uništeno je 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 manastira i crkava, a više desetina srpskih grobalja devastirano.

Na meti albanskih hordi su bili Srbi, crkve i manastiri u svim urbanim sredinama i prigradskim naseljima poput Srba u Svinjaru oslonjenom na južni dio Kosovske Mitrovice, Cerskoj ulici i Mašinskom parku u Obiliću, stambenim četvrtima “Ju program” u Prištini i Kosovu Polju, Patrijaršijskoj ulici u Peći, Gavran naselju i Srpskoj ulici u Gnjilanu i nizu drugih “džepova” u kojima su Srbi pretekli tokom prethodnih pet godina apsolutnog bezvlašća na Kosovu i Metohiji.

Gorjele su crkve Svetog Nikole u Prištini, Bogoslovija i Sveti Arhangeli u Prizrenu, Devič u Srbici, Sveti Ilija u Vučitrnu, Crkva Svetog Andreja u Podujevu čiji su krst polomile i oborile razularene albanske horde – saopštio je SDS.

Oznake: SDS