Politika 29.03.2021.

MILIČEVIĆ PODRŽAO STANIVUKOVIĆA: Zakon je na strani (grado)načelnika

ČITANJE: 2 minute

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević danas je podržao gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u sporu sa odborničkom većinom zbog budžeta, ističući da je zakon u ovakvim situacijama na strani načelnika, odnosno gradonačelnika.

Miličević smatra da je cilj amandmana skupštinske većine u Banjaluci različit od motiva koje predlagači potenciraju u javnosti.

“Jedini razlog zašto to čine je da onemoguće gradonačelnika Banjaluke da namjenski troši budžet“, rekao je Miličević.

On podsjeća da se prije četiri godine i sam našao u sličnoj situaciji kao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kada je većina u teslićkom parlamentu donijela isti amandman.

“Znao sam da je to protivzakonita odluka i nisam se trudio da spriječim odbornike većine u njenom donošenju. Pravo na preraspodjelu sredstava unutar budžetskih stavki je pravo koje po zakonu ima svaki gradonačelnik i načelnik. To mu pravo ne može oduzeti nikakva skupštinska većina, jer je to zakonom definisano”, dodao je Miličević.

“Ukoliko se zakoni promijene, to pravo načelnicima i gradonačelnicima može biti oduzeto, a svi znamo gdje se zakoni mijenjaju. Statut Grada ili amandman na Odluku o usvajaju budžeta je niži pravni akt od zakona. I Glavna služba za reviziju javnog sektora, prilikom kontrole budžeta Teslića za 2019. godinu, istakla da je odluka skupštinske većine o preraspodjeli sredstava nezakonita”, istakao je Miličević.

“Nisam poštovao odluku Skupštine. Bio sam spreman da me tuže, a to su i uradili. Skupštinska većina je donijela desetine zaključaka da ispitaju zakonitost moga rada. Načelnik je onaj koji izvršava budžet i sud je rekao da nema elemenata krivične odgovornosti”, zaključio je načelnik opštine Teslić.

(SB)