Politika 20.04.2019.

MILIČEVIĆ: Prestanimo se dijeliti

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska je uveliko podjeljeno društvo po svim osnovama. Podijelili smo se na istok i zapad, izbjeglice i domaće. Vlast nas je podjelila na podobne i nepoželjne iz opozicije, na patriote i izdajnike. Zbog svega, vremenom smo uglavnom podjeljeni na siromašne i ekstremno bogate, a veoma smo blizu toga da se dijelimo na manjinu koja ostaje i većinu koja odlazi i to će onda biti naš konačni kraj.

Ovo je danas izjavio Milan Miličević, predsjednik glavnog odbora Srpske demokratske stranke i kandidat za njenog predsjednika.

„Tu podjelu koju nam sada nameću, ne smijemo prenijeti na Srpsku demokratsku stranku, već treba da ostajemo u njoj, da se okupljamo i poštujemo. Niko od nas ne treba da nas dijeli zbog različitog mišljenja, ali treba da vodimo računa da li ta mišljenja nanose štetu bilo kome. Mi u Srpskoj demokratskoj stranci svojim autentičnim primjerom treba da ukažemo da smo bolji od ovih koji su danas na vlasti, ali ne samo na način da kritikujemo, a pogotovo ne javno jedni druge u Srpskoj demokratskoj stranci, već da nudimo promjene i rješenja za bolju Srpsku. Treba da uočimo vlastite greške i da se mijenjamo, da saslušamo jedni druge, uvažavamo se međusobno, ali i da poštujemo konačne stranačke stavove, objedinjujemo se oko njih, a ne da se prepucavamo i stvaramo „struje“. To nije dobro ni za koga“ – naveo je Miličević naglašavajući da je Srpskoj demokratskoj stranci više nego ikad potrebno jedinstvo kao u vrijeme stvaranja Republike Srpske kada smo se kao narod okupili oko ideje državotvornosti i odbrane naroda, te da različiti stavovi treba da budu predmet rasprave, razgovora i dogovora a ta energija koje očigledno ima u Srpskoj demokratskoj stranci, usmjerena kako bi smo došli do boljeg riješenja, a ne do raskola.

Sve ovo, kako je naveo, treba da krene od samog vrha stranke, od prvog čovjeka, pa na niže.

„Nije samo Srpska demokratska stranka na prekretnici. Republika Srpska, ali i mi kao društvo smo zauzeli potpuno pogrešna moralna i svaka druga načela i moramo se mijenjati. Od kriminalaca smo napravili idole, poštene smatramo nesposobnim, a borce nacionalnim teretom. Većina nas ima stav da je sve na prodaju, da se novcem ili funkcijom moze kupiti sve. Mi u Srpskoj demokratskoj stranci trebamo pokazati da to može i mora bolje i drugačije. Ima nas koji smo se časno i pošteno borili za Republiku Srpsku od prvog dana i borićemo se i dalje koliko god to bude bilo potrebno. Nismo svi na prodaju.“ – naglasio je Miličević.