Politika 17.06.2024.

MILIĆEVIĆ (SDS): Nismo tražili od SAD ukidanje sankcija jer ranije nije bilo problema sa računom

ČITANJE: 3 minute

U Istočnom Sarajevu juče je održana sjednica Glavnog odbora SDS-a na kojoj je odlučeno da izlaze na izbore pod nazivom “SDS – Volja naroda”. Tim povodom, član Predsjedništva najveće opozicione stranke u RS, Đorđe Milićević, govorio je za N1.

SDS će na lokalne izbore sa novim imenom. Plašite li se da će zbog toga i izborni rezultat biti slabiji od očekivanog?

“Ono što želim naglasiti jeste da je ovo iznuđeno, tehničko rješenje koje nikako ne može biti trajno ni za SDS, a siguran sam opozicijsko orjentisane glasače i oni koji glasaju za SDS. Podsjećam na činjenicu da je SDS uputila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH prije skoro mjesec dana, više puta slali zahtjeve CIK-u (Centralna izborna komisija), s pitanjem pod kojim uslovima će se prijaviti na izbore 2024. godine”, kazao je Milićević.

Podsjeća kako je prije neki dan odbijena žalba SDS-a i da je ovo bio jedini način da se ta stranka pojavi na lokalnim izborima ovaj put, ali da SDS nastupa s garniturom istih ljudi koji predstavljaju SDS, njen program, isti grb, ista zastava i isti birači ili dodatni “koji će SDS smatrati alternativom trenutnoj vlasti u RS”.

Nećete imati članove biračkih odbora. Koliki je to hendikep?

“Nije mali hendikep i nisu samo birački odbori”, odgovorio je Milićević, i najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH

Kazao je kako se radi o “neviđenoj” praksi u demokratskom svijetu, koja ne smije postati kontinuitet i ne smije se ponoviti.

“Ne zaboravimo, SDS nije niko ukinuo, odbijena je od CIK-a samo zato što nema račun, a to je najmanje krivica SDS”, smatra Milićević.

Podsjeća i kako se stranka od 2004. godine nalazi na crnoj listi Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD, a da se SDS-u ne dozvoljava da ima bankovni račun u isto vrijeme kada su na snazi američke sankcije ka pojedincima iz vladajuće stranke u RS.

Zašto SDS, kako tvrdi američki ambasador u BiH Michael Murphy, nikad nije zatražio da bude skinut s crne liste?

Milićević odgovara kako stranka dosad nije imala problema zbog te činjenica da se nalazi na OFAC listi, i nikad joj nije zabranjen račun, te niko u rukovodstvu SDS-a nije smatrao da treba tražiti skidanje s crne liste.

Kako komentarišete poziv Milorada Dodika da zajedničkim snagama istupite protiv stranog intervencionizma?

“Stavovi SDS-a po pitanju nametanja odluka su kristalno jasni svim biračima, SDS ni danas kao ni prethodnih godina ne želi da učestvuje u lažnoj patriotskoj politici koju sprovodi trenutna vlast u RS, s obzirom da nijedan od zaključaka koje je NSRS donijela pa i tokom ove godine koji su u potpunosti derogirani i dovedeni do apsurda da ih niko ne poštuje. Kad ne poštujete odluke NSRS onda vam je jasno s kim imate posla”, ističe Miličević.

Također smatra indikativnim da Agencija za bankarstvo koja je zadužena za nadzor bankarskog sektora u RS se nije nijednom oglasila, dodavši kako je zadatak agencije i institucija RS bio da onemogući SDS da ima račun i prijavi se na ove izbore, prenosi N1.

Oznake: SDS