Politika 07.06.2024.

Miličević: Simbole i otadžbinu mogu sačuvati samo oni koji su je i stvarali

ČITANJE: 2 minute

”Kada je Milorad Dodik doveden na vlast 2006. godine, Republika Srpska je imala svoj nemanjićki grb, himnu ‘Bože pravde’ i 9. januar kao Dan Republike. Danas se Dodik odrekao i poslednjeg njenog obilježja pod kojim je stvorena – 9. januara, i ponovo pogazio volju naroda i Narodne skupštine. Ne znam da li se ovim odužuje strancima ali je jasno da iza njega neće ništa ostati”, poručio je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Nedopustivo je, kaže on, da se Dodik krije iza Svesrpskog sabora i sve u Republici Srpskoj dovodi pred svršen čin.

”Samo prije osam godina bio je ‘najveći Srbin na svijetu’ i raspisao referendum o 9. januaru. 680.000 građana Republike Srpske je podržalo da se 9. januar slavi kao Dan Republike. To je volja naroda koju nijedan pojedinac ne može promijeniti. Grb, himna, zastava, Dan Republike su dio kolektivnog identiteta srpskog naroda koji se ne može mijenjati voljom i potezom pera jednog čovjeka.”, kategoričan je Miličević.

Istorija Republike Srpske niti počinje niti će se, smatra on, završiti sa Miloradom Dodikom.

”Vrijeme pokazuje da je Republike Srpske sve manje što je on veći Srbin. Niko nam nije mogao zabraniti da na skupovima intoniramo himnu ‘Bože pravde’ , niti da na zidovima institucija stoji grb Nemanjića. Ako se Bošnjaci nikada nisu odrekli svoje zastave sa ljiljanima koju i danas svuda ističu, ko je to nas natjerao da se odreknemo trobojke sa nemanjićkim grbom!? Nije nam ih oduzeo Ustavni sud, odrekao ih se ovaj režim – dobrovoljno”, kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Simboli Republike nose se u srcu, ističe on i dodaje:

”Pod tim simbolima i za te simbole stradali su najbolji od nas. Danas je valjda svima jasno da te simbole i otadžbinu mogu sačuvati samo oni koji su je i stvarali, a ne oni koji trguju imenom Republike Srpske”.