MILIČEVIĆ: SNSD bi nas progutao u koaliciji

Koalicija SDS-a i SNSD-a jednostavno nije prirodna, a ako bi eventualno bila formirana, SNSD bi progutao SDS i to nikada ne bih dozvolio.

Rekao je ovo predsjednik Glavnog odbora SDS-a i kandidat za prvog čovjeka ove stranke Milan Miličević te dodao da se politikom namjerava baviti samo u SDS-u i nigdje drugo, kao i da u njegovom političkom djelovanju ne postoji razmišljanje da SDS i SNSD treba da budu zajedno.

Zašto smatrate da treba da dođete na čelo SDS-a?

– U SDS-u sam od 1993. godine i prošao sam unutarstranački put od običnog člana, preko predsjednika mjesnog i opštinskog, pa do predsjednika Glavnog odbora i smatram da imam dovoljno i političkog iskustva i snage da SDS vratim na pobjednički put.

Vukota Govedarica nedavno je u jednom intervjuu istakao da je Mirko Šarović ličnost koja bi mogla da sabere SDS?!

– Može da bude nekoliko kandidata i sa stanovišta demokratskih principa to je dobro, ali tačno je da postoje ozbiljna razmišljanja o tome da se svi okupimo oko jednog kandidata. Ukoliko bude razgovora o tome, naravno da bih ja kao zvanični kandidat trebalo da učestvujem u tim razgovorima.

Govedarica je rekao i da načelnici i gradonačelnici ne bi trebalo da vode lokalne odbore stranke. To se čini kao strelica upućena prema Vama?

– Statutarna komisija već radi na izmjenama statuta i ja lično nemam apsolutno ništa protiv takve odredbe. Međutim, to nije ni blizu najveći problem SDS-a. Osnovni zadatak budućeg predsjednika je da se vrati među ljude koji čine mjesne odbore i od SDS-a ponovo napravi stranku sa najorganizovanijom infrastrukturom. To može da radi onaj ko ima autoritet i iskustvo i koji zna kako stranka funkcioniše na terenu.

Zašto smatrate da Govedarica više ne treba da bude predsjednik SDS-a?

– Ja smatram da stranku treba vratiti na pobjednički put, ali eto, vi ste to drugačije nazvali.

Mediji naklonjeni opoziciji daju primjetno više prostora Govedarici nego vama. Šta to znači?

– Teško je reći ko je naklonjen kome i ja bih volio da svi izvještavaju bez imalo pristrasnosti, ali svjestan sam da mediji funkcionišu na komercijalnoj osnovi.

Iz suprotnog unutarstranačkog tabora se može čuti i da ste vi Dodikov kandidat. Kako to komentarišete?

– Cijeli moj politički angažman posvećen je bespoštednoj borbi protiv SNSD-a. Zato takve tvrdnje, bez obzira od koga one dolazile, doživljavam kao dokaz da sam ja kandidat koga se najviše plaše u SNSD-u.

Da ste vi Milorad Dodik, koga biste više voljeli vidjeti na čelu SDS-a, Milana Miličevića ili Vukotu Govedaricu?

– Ne bih nikada volio da sam Dodik, ali normalno je da svako želi lakšeg protivnika. Mislim da sam ja čvrst i težak protivnik.

Može li poslije izbora doći do daljeg cijepanja SDS-a?

– To zavisi isključivo od novog rukovodstva. Možemo mi da zatvaramo oči, ali činjenica je da se SDS cijepa već duže vrijeme. To se dešava iz različitih razloga, ali uvijek je rezultat ličnih interesa. Novo rukovodstvo to mora zaustaviti i ja ne mogu da kažem da li će delegati prepoznati ko od kandidata za predsjednika to može, ali vjerujem da ja to mogu.

Da li biste neke ljude koji su isključeni ili koji su napustili SDS vratili u stranku?

– Ako je neko nekada bio član ili funkcioner SDS-a, a u međuvremenu se nije ogriješio o osnovna načela i programske principe, taj se može vratiti u SDS, ali mora da stane na kraj reda.

(Glas Srpske)

DETALJI SA SUĐENJA: Beogradski makroi slali djevojke i u Banjaluku

U Specijalnom sudu u Beogradu 16. jula biće izrečena presuda Darku T. (45) i Saši G. (47), koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da su bili vođe organizovane kriminalne grupe koja je posredovala u prostituciji, a čiji članovi su uhapšeni 13. januara ove godine. Pored njih dvojice optuženi su Miloš T. (37), Staša M. (28)

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u odlučivanje o mjerama

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,