MILIČEVIĆ: Suprotstaviti se novim poskupljenjima struje

Predsjednik Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, Milan Miličević, oglasio se povodom najava novih poskupljenja struje od strane rukovodstva Elektroprivrede Republike Srpske, za koje je rekao da predstavljaju udar na standard ogromne većine stanovništva, koji je ionako najniži u Evropi.

„Nakon što je povećana cijena struje za pravne subjekte, čije ćemo posljedice u vidu poskupljenja proizvoda osjetiti u narednom periodu, iz najavljenog poskupljenja struje za domaćinstva koja troše preko 400 kilovat-časova početkom sledeće godine, jasno je da se to odnosi na ogromnu većinu domaćinstava i za tako nešto nema nikakvog opravdanja, bez obzira na izgovore vlasti, koja se apsurdno pravda da prilikom udara na budžet građana misle i na socijalnu komponentu, to jest na one koji troše manje struje “, rekao je Miličević

Miličević je istakao da će ovo poskupljenje posebno ugroziti višečlane porodice, koje logikom stvari troše više struje.

“Prije nekoliko dana je Vlada Republike Srpske promovisala upitne mjere pronatalitetne politike, a poskupljenje struje je izgleda prva mjera koju namjeravaju zaista i sprovesti u situaciji kada ljudi odlaze i rađa se sve manje djece. To je nastavak anti-natalitetne politike ove Vlade i daljeg podsticanja na iseljavanje iz Republike Srpske”, zaključio je Miličević.

On je takođe naglasio da argument kako imamo najjeftiniju struju ne znači da je njeno poskupljenje opravdano, pogotovo ako u isto vrijeme imamo najniže penzije i plate u Evropi.

„Dajte ljudima evropske plate i penzije, pa onda naplaćujte evropske cijene struje. Čuli smo obećanja kako će u Republici Srpskoj u toku ove ili sledeće godine doći do znatnog povećanja plata, ali od toga kako vidimo nema ništa. Ova vlast nije sposobna da suštinski promijeni sistem u Republici Srpskoj da bi došlo do realnog značajnijeg rasta plata i rasta privrede, umjesto toga se guši privreda stalno novim dodatnim nametima, a sve češće se poseže i u džep građana novim poskupljenjima, akcizama i troškovima“, izjavio je Miličević.

Miličević je zaključio da potreba za poskupljenjem struje proističe iz činjenice da je ova vlast dovela Elektroprivredu u katastrofalno stanje sa milionskim dugovima i gubicima, te da je apsurd da jedan takav resurs nije iskorišten da bude jedan od stubova razvoja Republike Srpske i stvara višak novca, kao što je to bilo ranijih godina.

„Gotovo je pravilo da javna preduzeća i ustanove kojima rukovode kadrovi SNSD-a posluju katastrofalno sa milionskim gubicima, kao što je slučaj sa Zdravstvom, Šumama Srpske, Željeznicama, a imali smo i primjer Robnih rezervi koje su propale i koje su ugašene. Ovdje su stvari potpuno jasne, SNSD loše rukovodi Republikom Srpskom, njenim resursima, koje umjesto da budu izvor blagostanja stanovništva, sada postaju izvor daljeg siromašenja, kao što je slučaj sa Elektroprivredom i Šumama Srpske“, rekao je Miličević.

On je dodao da ukoliko se najavljena poskupljenja struje za domaćinstva zaista ostvare početkom sledeće godine, Srpska demokratska stranka će na svojim organima razmotriti mjere koje će preduzeti da se zajedno sa građanima suprotstavi takvim udarima na kućne budžete i standard stanovništva Republike Srpske.

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog