Politika 23.05.2024.

Miličević: Većina planete ipak misli svojom glavom

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio je da glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN pokazuje da većina planete ipak misli svojom glavom i shvata da njeno usvajanje otvara nove jazove u BiH i regionu, ali potencijalno i u cijelom svijetu.

– Činjenica je da je tas na strani onih koji su bili uzdržani ili protiv, te da je među tim državama i dobar broj islamskih zemalja, jasno govori da je argumentacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pobijedila argumentaciju velikih sila poput Njemačke, SAD, Velike Britanije itd -naveo je Miličević u pisanoj izjavi.

On je istakao da je slobodni dio planete odlično razumio da je riječ o političkim igrama i geopolitičkim interesima, u kojima je samo upotrebljena Srebrenica.

Miličević je izrazio zahvalnost Vučiću na zalaganju i borbi da srpski narod ne bude satanizovan, ali i hrabrosti da pred cijelim svijetom kaže da oni koji su nad srpskim narodom u dva svjetska rata počinili genocid nemaju pravo da nam drže lekcije o moralu.

– Nisam čuo da su kreatori rezolucije odgovorili ni na jedno njegovo pitanje, a imao ih je više. Nisu imali šta odgovoriti jer je jasno da je riječ o političkoj instrumentalizaciji jednog tragičnog događaja. Ipak, tračak optimizma ulijeva činjenica da je ipak većina svijeta shvatila te igre velikih sila i imala odvažnosti da im kaže – ne, uprkos snažnim pritiscima – smatra Miličević.

On je izrazio žaljenje što političari u Sarajevu “dozvoljavaju da nam drugi ovdje unose smutnje i produbljuju jazove”.

– Ova zemlja može ići naprijed samo ako shvatimo da smo jedni drugim najbliži i najvažniji, i da ne možemo graditi budućnost na politici stalnog produbljavanja sukoba. Nema naroda u BiH koji nije stradao, i prošli vijek je pun strašnih rana za svaki narod. Mi moramo biti pametni i ne dozvoliti da nam se više ikada tako nešto ponovi zbog tuđih interesa” -poručio je Miličević.

Rezulocija će, dodaje, ostaviti duboke jazove i zakočiti BiH, a svako likovanje bošnjačkih političara samo će otežati situaciju.

– Mada mislim da niko nema razloga za likovanje jer veći broj država svijeta nije podržao ovu rezoluciju – ocijenio je Miličević.

(Srna)