Politika 13.05.2024.

Miličević: Za izbore smo prijavili dva politička subjekta

ČITANJE: 2 minute

Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), potvrdio je za “Nezavisne novine” da su prijavili dva politička subjekta za učešće na lokalnim izborima u BiH, a koji su zakazani za 6. oktobar.

Kako je pojasnio, prva prijava se odnosi na SDS, jer u ovom trenutku ne postoji nikakva zabrana izlaska na izbore od strane Centalne izborne komisije (CIK) BiH, uprkos tome što je SDS-u ugašen bankovni račun.

“Mi smo se prijavili na raspisane izbore kao SDS, i kao stranka koja nema račun. Prijavili smo se zato što zakon nalaže da CIK BiH može da omogući učešće na izborima svakoj političkoj organizaciji koja nije zabranjena iz nekog razloga, jer je zakonom definisano kad neko može biti zabranjen. Dakle, mi smo krenuli iz teze da nam nije zabranjeno, mi funkcionišemo kao politička stranka, registrovani smo, ali nemamo račun. Očekujemo da CIK u zahtjevu koji smo im uputili uz prijavu na učešće na izborima, odgovori pozitivno i da nam ponudi način kako će biti uplaćeni troškovi kotizacije/taksi za učešće, a treba po zakonu da se nađu. E sad, da li će to ići sa nekog drugog računa ili na neki drugi način koji već ekonomisti znaju, vidjećemo. To je ono što smo mi mogli da uradimo”, pojasnio je Miličević.

Podsjetio je da su istovremeno poslali tužbu prema banci koja je ugasila račun SDS-a, jer je to, tvrdi, učinjeno nezakonito.

“Čekamo odgovor i od njih”, poručio je Miličević.

Ali, ukoliko se desi da CIK BiH ne dozvoli SDS-u da izađe na izbore, rukovodstvo najveće opozicione partije u Srpskoj, ima spreman odgovor.

“Postoji još jedan politički subjekt koji je prijavljen za izbore ukoliko naša aplikacija za SDS bude teoretski odbijena”, kaže Miličević.

Međutim, nije želio da otkrije ime te stranke, pokreta, organizacije.

“To ćemo ostaviti za tu situaciju, ne bih sada o tome polemisao”, poručio je lider SDS-a.

Miličević je nedavno rekao da će učiniti sve da SDS izađe na izbore pod svojim imenom, a da ukoliko to bude onemogućeno, razmišljaju i o promjeni imena, kako bi mogli ući u izborni proces.

Tom prilikom je rekao da je promjena imena SDS-a posljednja opcija, ali je i otkrio o kom imenu razmišljaju.

“Postoji opcija da nastupimo kao Srpska demokratska stranka – Volja naroda”, rekao je tada Miličević.