Politika 04.03.2019.

MILIČEVIĆ: Zbog manipulacija sa glasovima podnijeću krivične prijave

ČITANJE: 4 minute

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da je opštinska uprava odbila danas da protokoliše zahtjev Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine upućen Republičkoj izbornoj komisiji u vezi sa daljim postupanjem sa biračkim materijalom iz četiri biračka odbora, jer je, kako ističe, naknadno i neovlašteno prepravljen.

– Mi (predsjednici Komisije za sprovođenje postupka opoziva Nikolini Ristić) nismo dozvolili da protokoliše zato što čini krivično djelo. Dakle, preko našeg opštinskog protokla ne može poslati bilo kakav zahtjev, koji nije usklađen sa posmatračima – rekao je Miličević na današnjoj konferenciji za novinare.

On je precizirao da još nisu obrađeni materijali sa biračkih mjesta Mladikovine, Blatnica, Očauš i Vlajići jer su, kako tvrdi, mimo pravila zapisnici ubačeni u vreće, koje se ne smiju otvarati bez odobrenja Republičke izborne komisije.

Prema njegovim riječima, u toj situaciji procedura nalaže da Komisija za sprovođenje opoziva načelnika mora Republičkoj izbornoj komisiji dostaviti zahtjev usaglašen sa posmatračima o daljem postupanju, a tek po njenom odobrenju smije otvoriti vreće.

On je navodi i da postoje saznanja da je bilo manipulacija izbornim materijalom tih biračkih odbora, koje, kako ističe, idu u korist pristalicama za njegov opoziv.

– Ne očekujem da će ti rezultati bitno uticati na krajnji ishod glasanja, ali ne smijemo rizikovati, s obzirom na to da je riječ o ljudima spremnim na sve – kaže Miličević.

On je najavio da će zbog niza propusta u radu protiv odgovornih u Komisiji za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić pokrenuti i krivične prijave.

Predsjednik Komisije za sprvođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić Nikolina Ristić nije se obratila medijima.

Protiv opoziva načelnika opštine Teslića Milana Miličevića glasalo je 64,32 odsto birača od ukupno 44.033, pokazuju podaci sa 64 obrađena redovna biračka mjesta od ukupno 68.

Za opoziv je glasalo 37,94 odsto birača, rečeno je ranije Srni u Komisiji za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine.

Stanovnici Teslića izjašnjavali su se juče o opozivu načelnika opštine, a pravo glasa imala su 44.033 birača.

Odbornici u Skupštini opštine Teslić donijeli su 31. januara odluku o opozivu načelnika ove opštine, a kao datum za neposredno izjašnjavanje stanovnika o tome tajnim glasanjem određen je 3. mart.

PU Doboj: Referendum bez ugrožavanja bezbjednosti

Iz Policijske uprave Doboj saopšteno je da je referendum o opozivu načelnika opštine u Tesliću protekao bez ugrožavanja bezbjednosti, te da je na jednom biračkom mjestu zabilježen incident zbog kojeg je na pola sata obustavljeno glasanje.

Referendum je, navodi se u saopštenju, protekao bez ugrožavanja bezbjednosne situacije i većih bezbjednosno interesantnih događaja koji bi ugrozili izborni proces.

Do incidenta je došlo u 16.35 časova u mjestu Donji Buletić, opština Teslić, kada je navodno jedno lice u glasačku kutiju ubacilo dva listića, zbog čega je proces prekinut, a glasanje je nastavljeno u 17.10.

U saopštenju se navodi da je prijavljeno ometanje glasanja na pet biračkih mjesta, da je policija intervenisala i da će nastaviti rad na dokumentovanju slučajeva.

Predsjednik Izborne komisije zatražila je sinoć oko 22.00 časa od policije da udalji oko 200 ljudi okupljenih ispred zgrade u kojoj je bila Opštinska izborna komisija, gdje su se brojali glasovi.

“Tom prilikom nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira, niti su činjenja krivičnih djela”, dodaje se u saopštenju.

Policija je obezbjeđivala biračka mjesta dok se glasački listići nisu transportovali do izborne komisije, a tokom noći je obezbjeđivan i taj objekat.

“Policijski službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju mjere i radnje da bi bezbjednosna situacija i u narednom periodu ostala povoljna, te apelujemo na sve stanovnike opštine Teslić na mirno i dostojanstveno ponašanje, da ne bi dolazilo do ugrožavanja bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju.

Policiji u Tesliću prijavljeno je da je u lokalni Dom zdravlja primljeno lice čiji su inicijali M.P. /52/ koje je, najvjerovatnije, povrijeđeno u tuči u ugostiteljskom objektu u toj opštini.

Iz dobojske Policijske uprave saopšteno je da je prijava stigla sinoć u 23.20 časova, te da je povrijeđeno lice upućeno u dobojsku bolnicu, a ljekari se još nisu izjasnili o stepenu povreda.

Policijskoj stanici Teslić sinoć je prijavljeno i da je u blizini ugostiteljskog objekta u ovoj opštini snimatelju jedne medijske kuće oštećena kamera.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj i u toku je rad po navedenim prijavama.

(Srna)