Svijet 25.11.2021.

MILIJARDE PRAĆENE KORUPCIJOM: Francuska prodaje vojne avione i Indiji, ali uz veliki skandal

ČITANJE: 7 minuta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je sinoć u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković potpisali su danas u Zagrebu ugovor o kupoprodaji 12 rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, prenosi index.hr.

S obzirom na skandal zbog kojeg je propala hrvatska nabava američkih lovaca F-16 od Izraela početkom 2019. godine te na povećanje cijene Rafalea s 999 milijuna na 1.1 milijardu eura, što Ministarstvo obrane RH objašnjava obračunavanjem PDV-a koji će državni proračun očito uplatiti sam sebi, zanimljivo je podsjetiti na aferu oko nedavne indijske kupoprodaje Rafalea, koja se još istražuje i u kojoj se spominje i današnji Plenkovićev gost.

Istraga pokrenuta zbog ugovora Francuske i Indije vrijednog više milijardi eura

U srpnju ove godine pokrenuta je službena istraga oko više milijardi eura vrijednog ugovora između Francuske i Indije, za koji se već duže vrijeme smatra da je opterećen korupcijom, pogodovanjem i uplitanjem visokih dužnosnika dviju zemalja. Indijsko ministarstvo obrane je 2016. godine sklopilo ugovor s francuskim Dassault Aviationom o kupnji 36 višenamjenskih lovaca za 7.87 milijardi eura, a u okviru većeg MMRCA natječaja za nabavu 126 višenamjenskih zrakoplova za Indijsko ratno zrakoplovstvo (IAF), prenio je tada turski TRT World.

U srpnju 2018. godine indijski Vrhovni sud je potvrdio dogovor o kupoprodaji Rafalea, navodeći kako nisu pronađene nepravilnosti ili korupcija. Konačna i pravomoćna presuda, kojom su odbijeni svi zahtjevi za reviziju, datira od 14. studenoga 2019. godine. Međutim, sada je u Francuskoj pokrenuta neovisna istraga zbog sumnji u korupciju i pogodovanje, a 14. lipnja javni financijski tužitelj imenovao je i suca koji će voditi istragu.

Na meti istražitelja i sam Macron

Sudac će istraživati visoka francuska državna tijela uključena u odobravanje ugovora i preispitivati postupke bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji je bio na dužnosti kada je ugovor potpisan, sadašnjeg francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je u to vrijeme bio ministar gospodarstva i financija, te tadašnjeg ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana, koji je sada Macronov ministar vanjskih poslova.

Istraga u Francuskoj pokrenuta je nakon niza medijskih izvještaja početkom 2021. godine u kojima se osim mogućih financijskih malverzacija otkriva i uloga posrednika po imenu Sushen Gupta, koji je u Indiji pod istragom zbog povezanosti s drugim ugovorom o kupnji naoružanja. Navodno su Dassault Aviation i Thales, kompanija za obrambenu elektroniku, Gupti platili nekoliko milijuna eura tajnih provizija na offshore račune kako bi utjecali na dogovor oko Rafalea.

Indijska uprava: Posrednik primio novac za utjecanje na ishod obrambenih ugovora

U svojim istragama o financijskim tokovima, indijska uprava za borbu protiv pranja novca (ED) otkrila je da je Gupta primio novac kako bi utjecao na ishod obrambenih ugovora poput kupnje Rafalea. Te su isplate bile odvojene od dodatnih milijun eura “poklona” Dassaulta indijskoj kompaniji za izradu 50 replika Rafalea, modela čije postojanje Dassault nije uspio dokazati tijekom revizije od strane francuske agencije za borbu protiv korupcije (AFA).

Spomenuta indijska tvrtka, Defsys Solutions, jedna je od Dassaultovih kooperanata u Indiji i povezana je s Guptom, koji je fakturu poslao u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora 2016. godine. U ožujku 2019. godine ED je uhitio Guptu zbog prevare u aferi Choppergate, koja se temeljila na indijskom ugovoru vrijednom 550 milijuna eura za kupoprodaju helikoptera od talijansko-britanske tvrtke AgustaWestland. Unatoč tome što je bio svjestan otkrića vezanih za Rafalee, ED je odlučio da neće istraživati dalje. Kao ni francuski financijski tužitelj u to vrijeme.

Francuska antikorupcijska organizacija podnijela pritužbu pariškom sudu
To što je ED imao informacije o navodnim koruptivnim radnjama vezanim za Rafalee posebno je relevantno u svjetlu izvješća indijskih medija iz 2019. godine, koji su otkrili da su standardne antikorupcijske klauzule vezane za nabavu, koje kažnjavaju kompanije za angažiranje agenata ili posrednika, odbačene od strane vlade po Dassaultovu zahtjevu prije nego što je sporazum finaliziran.

Nakon otkrića francuskih medija u travnju, francuska antikorupcijska nevladina organizacija Sherpa podnijela je pritužbu pariškom sudu navodeći da je dogovor opterećen korupcijom, pranjem novca, prodajom utjecaja, favoriziranjem i neopravdanim oslobađanjem od poreza. Sherpina pritužba pokrenula je ured financijskog tužitelja da sucu naloži istragu navodnih prijestupa.

U Dassaultu tvrde da je sve bilo čisto

Sherpini odvjetnici William Bourdon i Vincent Brengarth rekli su u izjavi za francuski Mediapart da će pokretanje istrage pogodovati otkrivanju istine i identifikaciji odgovornih u onome što sve više nalikuje državnom skandalu.

U svome odgovoru, Dassault je naveo kako djeluje strogo u skladu s Konvencijom OECD-a protiv podmićivanja i nacionalnim zakonima: “Brojne kontrole proveo je niz službenih tijela, uključujući i francusku antikorupcijsku agenciju. Nisu prijavljeni nikakvi prekršaji, posebice ne u ugovoru s Indijom za nabavu 36 Rafalea.”

U razgovoru za The Wire, Prashant Bhushan, ugledni indijski odvjetnik koji je prethodno zahtijevao istragu ugovora od strane indijskog Vrhovnog suda, rekao je sljedeće: “Mediapartovu priču dodatno potvrđuje cijeli niz dokaza koje smo iznijeli pred Vrhovni sud tražeći neovisnu istragu o poslu. Žalosno je što indijski mediji nisu popratili ovaj skandal.”

Najveća obrambena nabava u povijesti Indije

U najvećoj obrambenoj nabavi u indijskoj povijesti, premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička vlada potpisali su u rujnu 2016. godine ugovor o isporuci 36 borbenih aviona Rafale do 2022. godine, odabravši Dassault Aviation umjesto dosadašnjih ruskih MiG-ova, baš kao i Hrvatska. Dosad je Indiji u tri navrata isporučeno 26 zrakoplova.

Ugovor sadrži i klauzulu prema kojoj francuska strana 50 posto plaćenog iznosa mora potrošiti unutar Indije. Indijska pravila o obrambenoj nabavi navode da strane kompanije moraju uložiti najmanje 30 posto vrijednosti posla natrag u zemlju, kako bi potaknule domaću proizvodnju. Ono što je pokrenulo političku oluju je optužba glavne oporbene Kongresne stranke da vlada pogoduje privatnoj indijskoj kompaniji – Relianceu Anila Ambanija, čovjeka bliskog Modiju – da bude Dassaultov partner u Indiji.

Budući da se dosad oslanjala na ostarjele zrakoplove iz sovjetske ere, Indija je 2001. donijela odluku o nadogradnji svoje eskadrile borbenih zrakoplova i službeno raspisala natječaj 2007. za kupnju 126 zrakoplova. Dassault je zajedno s Boeingom i Saabom predao ponude 2008. godine. U 2012. Dassault je predao najnižu ponudu i dobio posao. Državna kompanija Hindustan Aeronautics Limited (HAL) odabrana je za domaćeg partnera za proizvodnju 108 zrakoplova u Indiji.

Ali dogovor je zapeo jer dva partnera nisu mogla finalizirati sporazum, Dassault nije želio jamčiti za HAL-ovu kvalitetu proizvodnje i tražio je veću cijenu, a 2014. je stavljen na čekanje nakon pobjede stranke Bharatiyja Janata na izborima. Tijekom posjeta Francuskoj 2015. Modi je odlučio promijeniti izvorni natječaj za kupnju 36 Rafalea, izbacivši HAL iz priče.

Sporan tajming potpisivanja i čudni financijski uvjeti

Dokumenti do kojih je došao Mediapart pokazuju da su Dassault i Reliance zapravo potpisali svoj prvi Memorandum o razumijevanju 26. ožujka 2015. godine, petnaest dana prije Modijeve odluke da poništi prethodni sporazum. Zatim, dva mjeseca nakon što je dogovor iz 2016. odobren, Dassault i Reliance potpisali su “dioničarski ugovor” koji je odredio njihov odnos u budućoj zajedničkoj kompaniji stvorenoj 2017. pod nazivom Dassault Reliance Aerospace Limited (DRAL).

Zajedničko ulaganje imalo je čudne financijske uvjete prema kojima se Dassault, koji je imao 49 posto udjela, obvezao osigurati 94 posto od ukupno 169 milijuna eura ulaganja u tvrtku. Prema povjerljivim dokumentima koje je uspio pribaviti, Mediapart je otkrio kako Dassault nije imao industrijski interes za formiranje partnerstva s Relianceom osim iz političkih razloga i pogodovanju programima indijske vlade.

U Indiji se traži osnivanje neovisne parlamentarne komisije

U Indiji su se nakon toga pojavili pozivi za ponovnim otvaranjem istrage. Glasnogovornik Kongresne stranke Randeep Surjewala rekao je da u svjetlu novih činjenica njegova stranka poziva na osnivanje neovisne parlamentarne komisije koja će ispitati cijelu priču: “Uvijek smo tvrdili da će parlamentarna istraga kupoprodaje Rafalea, a ne sudska rasprava, utvrditi istinu. Skandalozno razotkrivanje prevare s Rafaleima, koja uključuje ogromnu korupciju, izdaju i gubitak za državnu blagajnu, konačno je postalo bjelodano. Ako Francuska može ispitati ulogu svog bivšeg predsjednika, svog bivšeg ministra obrane i možda svog sadašnjeg predsjednika u omogućavanju kontroverznog sporazuma, zašto Indija ne bi mogla isto?”

Odgovarajući na optužbe, glasnogovornik Bharatiyja Janatae, Sambit Patra, napao je Kongresnu stranku da pokušava lažima zavarati indijsku javnost i ustvrdio da nije dokazana nikakva korupcija u ovom ugovoru.

Umjesto toga, za optužbe je okrivio “korporativno suparništvo” u Francuskoj. U sljedećim mjesecima vidjet će se hoće li indijska vlada uspjeti cijeli ovaj slučaj gurnuti pod tepih. Budući da slučaj napreduje u Francuskoj, neće joj biti lako.

(SB)

Oznake: avioni, Francuska