Sport 21.01.2021.

MILIJARDER SA 35 DJECE, KUM BRENE I BOBE: Ko je čovjek od kog je Novak kupio ATP turnir za Beograd?

ČITANJE: 2 minute

Vijest da će Beograd imati ATP turnir ove godine oduševila je ljubitelje tenisa u Srbiji, a velike napore za tako nešto uložio je Novak Đoković, koji je i sam najavio takvu mogućnost još prošle godine, kao i da će lično da se pozabavi time.

Angažovanje najboljeg tenisera svijeta se isplatilo i Beograd će od 19. do 26. aprila ugostiti neke od najboljih tenisera svijeta.

ATP je objavio ovu informaciju u vijesti za izmijenjen kalendar za 2021. godinu, uz dodatak da je firma na čijem je čelu Đorđe Đoković, otkupila turnir iz Budimpešte, koji je bio u vlasništvu Jona Cirjaka.

Cirjak je dobro poznato ime u svijetu tenisa, ali i u Srbiji, pošto je kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića. Ovaj rumunski biznismen, koji ima 81. godinu, bio je nekadašnji teniser, imao je solidnu karijeru sa jednim peharom u singlu, i 22 u dublu, uključujuči i Rolan Garos, piše Telegraf.rs.

Ali, gro svog novca stekao je tek po završetku karijere, najprije kao agent najboljih tenisera svijeta, a potom i kao zastupnik najjačih kompanija koje su dolazile u Rumuniju da investiraju poslije pada Berlinskog zida.

Cirjakovo bogatstvo procjenjuje se na 2 milijarde dolara, po čemu je najbogatija osoba planete među sportistima. Prati ga još samo Majkl Džordan, čije je bogatstvo procijenjeno na 1.9 milijardi dolara.

Ovaj Rumun je brinuo o karijerama mnogih uspješnih tenisera, među kojima su bili Boris Beker, Štefi Graf, Marat Safin, Goran Ivanišević…

Jon Cirjak i Boris Beker; Foto: Profimedia

Ipak, nije se od toga obogatio, već zbog dobrih procjena tokom devedesetih.

Cirjak je prepoznao šta pad Berlinskog zida predstavlja za čovječanstvo, pa se poslije pada režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju. Bio je svjestan da će kapital sa Zapada jurnuti ka siromašnim Rumunima, iskoristio je svoje kontakte iz Njemačke da postane zastupnik Metro AG, zatim i Mercedesa.

Taj novac je dalje uložio u osiguravajuću kompaniju, privatnu banku (koja mu je donijela najveće bogatstvo), avio kompaniju, turističku agenciju. Danas zapošljava oko 20.000 ljudi i direktor je turnira u Mastersa Madridu.

Osim poslovnog, Cirjak je imao i buran privatni život. Danas živi u Monte Karlu sa troje djece koje je dobio u braku, ali sam kaže da ima 32 vanbračne djece, a takođe brine i o 300 napuštenih mališana, kojima je sagradio pravi mali privatni raj u Brašovu.

Cirjak je veliki ljubitelj automobila i motora, pa tako u svojoj bogatoj kolekciji ima više od 400 modela, uključujući i automobile koji su prethodno bili u vlasništvu Al Kaponea, Semija Dejvisa Juniora i Eltona Džona.

(A.M.)