MILION KM ZA PODSTICAJE: Prijavljeno više od 1.400 poljoprivrednika

Na javni poziv za subvencije i premije namijenjene za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji, u vrijednosti od oko milion KM, pristiglo je rekordnih 1.412 prijava.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, čak trećina – preciznije 572 sugrađanina prijavila su se za dodjelu subvencija za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnju, u okviru nastojanja da se, usljed pandemije korona virusa, zasije što više slobodnih poljoprivrednih površina.

U toku su aktivnosti na realizaciji refundacija za ovaj dio podsticaja. Poslije toga, nastavlja se razmatranje preostalih zahtjeva kako je i predviđeno dinamikom i rokovima definisanim u Pravilniku o uslovima i načinu sufinansiranja poljoprivrede na teritoriji grada u 2020. godini – naveli su iz Centra.

Za nabavku sjemena strnih žita kukuruza, TDS-a i heljde, nabavku vještačkog đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava za ratarsku proizvodnju prijavljen je 441 kandidat, dok su se za nabavku plastenika javila tri poljoprivrednika.

Za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i opreme u animalnoj proizvdonji stiglo je ukupno 127 prijava, za sufinansiranje troškova analiza, sertifikacije, deklarisanja i brendiranja za plasman proizvoda u Krajiškoj kući 18 i šest prijava za start ap pakete.

Za premije za pčelinja društva prijavila su se 162 kandidata i 83 za odgoj priplodnih junica.

Na javni poziv za podsticajna sredstava, koji je bio otvoren do 21. maja, mogli su se prijaviti poljoprivredni proizvođači (fizička lica, samostalni preduzetnici iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i udruženja koja se bave poljoprivredom), a za nabavku sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za ratarske i povrtarske kulture, pored nosioca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava mogla su konkurisati i neregistrovana domaćinstva.

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)

SNSD ZAINTERESOVAN ZA DVA MJESTA Dodik uoči sastanka: Očekujem da više ne bude blokada

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će sutra u Istočnom Sarajevu razgovarati sa liderima HDZ-a Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem o imenovanjima, te da je SNSD zainteresovan za dva mjesta – Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH. “Tamo ima već oko pet, šest mjesta koja popunjavaju Bošnjaci

ŠPIRIĆ: Učiniti sve da se ispune uslovi koje je zadala Evropska komisija

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je danas da će ovaj dom nastaviti da ispunjava zakonodavne aktivnosti u smislu kretanja BiH ka statusu kandidata za članstvo u EU i najavio da će zadržati dinamiku zasjedanja doma jednom mjesečno, a ukoliko se ukaže potreba i više puta, naglasivši da institucije BiH treba da rješavaju