Magazin 19.04.2016.

Milioni u igri, a ne znaju kako reklamirati marihuanu

ČITANJE: 2 minute
marihuana
Njihova firma za prodaju marihuane zove se Marley Natural i dio je holdinga koji prodaje proizvode od kanabisa Privateer Holdings, vrijednog 75 miliona dolara.

Dvojica američkih biznismena Peter Thiel iBrendan Kennedy među prvima su uskočili u poslovni talas kojem se otvorio prostor nakon što su marihuanu na ovaj ili onaj način legalizovale 23 američke savezne države i DC Washington.

Ono što njih muči jest kako smisliti logo, odnosno brendirati marihuanu, u poplavi korporativnih oznaka koje se uvelike svode na više ili manje stiliziranu varijantu prikaza lista marihuane.

Kennedy se posljednjih mjeseci u nekoliko intervjua američkim medijima požalio da se sve svodi na imena s prefiksima “canna-” i “mari-“, te je čak zaključio da je industrija marihuane, koliko god ne sumnja da već sad postaje mainstream, ubrzo postati sama sebi najveći naprijatelj.

U SAD-u danas čak 44 posto svih logoa za tvrtke i proizvode od marihuane temelje se na prikazu prepoznatljivih listova biljke, što je s poslovnog i dizajnerskog gledišta ubitačno dosadno i loše. Posebno ako se uzme u obzir da je brendiranje marihuane od 2013. u snažnom uzletu, pa danas od svih novih brendova čini čak 0,2 posto. Biznis je, dakle, vrlo ozbiljan, obećava nebrojene milijune, a stilski se uređuje u pravilu klišeizirano.

Time se pozabavila organizacija Emblemetric koja je uočila da su najklišeiziranija poslovna područja veterina, kod koje se u 55 posto slučajeva u logu pojavljuje neka životinja, zatim košarkaški klubovi kod kojih se 53 posto njih reklamira nekakvim prikazom lopte, i već na trećem mjestu tvrtke koje se na neki način bave marihuanom i zato se u 41 posto slučajevareklamiraju grafičkim prikazom lista marihuane.

Kennedy i Thiel stoga su za naziv svoje tvrtke odabrali kombinaciju koja prvenstveno upućuje na izvjesnu životnu filozofiju – Marley Natural, potpuno oslonjenu na naslijeđe Boba Marleyja i njegovo propovijedanjeslobode, mira i ljubavi. U skladu s tim, grafičko rješenje svodi se na prepoznatljivog Marleyjevog lava, tek sekundarno ukrašenog listovima, umjesto na subkulturnu hiperinflaciju pukog lista marihuane.

(Express)