Politika 15.10.2022.

Miljanović: Novo brojanje glasova izlazi iz okvira Dejtona

ČITANJE: 2 minute

Pedsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Zoran Miljanović rekao je danas da je projekat veterana pod nazivom “Samostalnost” jedina alternativa dugogodišnjem oduzimanju nadležnosti Republike Srpske, pokušajima njenog ukidanja, te omalovažavanju srpskog naroda u BiH.

Miljanović je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da ovaj projekat nije znak mržnje prema bilo kome, već, kako kaže, vapaj političkom Sarajevu i onima koji zagovaraju projekat unitarne BiH da se okanu toga i da se pronađe mogućnost zajedničkog dogovora u kojem se mogu poštovati sva tri naroda u BiH. On je istakao da ovim projektom veterani pozivaju na dijalog, prvenstveno u okviru BiH, a zatim i u Republici Srpskoj.

“Izlazi se izvan Ustava i zakona. Došlo je vrijeme da reagujemo, jer osjetimo da se temelji cijele BiH, a time Republike Srpske drmaju. Naša statutarna odredba je zaštita Republike Srpske”, rekao je Miljanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Skupštine Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić rekao je da je suština i cilj projekta veterana – “Samostalnost” poziv na dijalog u okviru dejtonske BiH.

“Mi svojoj djeci ne smijemo ostaviti u nasljedstvo mržnju koja je još prisutna. Moramo tim generacijama ostaviti stabilnu, dejtonsku BiH i to je naš vapaj”, kaže Vukotić. On je istakao da “Veterani Republike Srpske” nisu nikakva politička ekstremna desnica, nego razumni ljudi koji, kako kaže, u svojim venama nose ljubav prema ovoj zemlji, ali istovremeno i rane iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Vukotić je rekao da su ovom udruženju znali da će bilbordi na kojima piše “Samostalnost”, a koji su postavljeni na njihovu inicijativu, izazvati pažnju i da je to bio način da o tome nešto kaže nevladina organizacija, s obzirom da se o tome pitaju uglavnom političari. Navodeći da je, kada se spomene samostalnost Republike Srpske, uvriježena asocijacija na otcjepljenje i priključenje Srbiji, Vukotić je naglasio da veterani Republike Srpske nemaju tu ideju.

“Mi živimo u dejtonskoj BiH, osuđeni smo na zajednički život, dakle ako smo već osuđeni na zajednički život, moramo tražiti modele i razgovarati o međusobnom poštovanju”, rekao je Vukotić. On je naveo da su se bilbordi sa natpisom “Samostalnost” pojavili juče i da je današnja konferencija za novinare pokazatelj da “Veterani Republike Srpske” ne bježe od odgovornosti da stoje iza tog projekta, ali i da žele poslati poruku da iza toga stoji mnogo više organizacija nastalih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

(Srna)