Vijesti 23.02.2016.

Milka, Koka-kola i Vegeta najpoznatji brendovi u regionu

ČITANJE: 1 minuta
milka
Na najnovijoj regionalnoj listi Valicon top 25, tri prva brenda u regionu su ostali Milka, Koka-kola i Vegeta, a primjetan je i trend rasta srpskih brendova, saopštila je danas ta agencija.

Valicon je 13. put zaredom izmjerio snagu brendova u regiji koja obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Makedoniju.

Poslije prva tri brednda – Milke, Koka-kole i Vegete – slijede Cedevita, Smoki, Argeta, Orbit, Kokta i Nivea.

Kako je navedeno, nastavljen je rast srpskih brendova i to se prije svega odnosi na Smoki i Plazmu.

Riječ je o trendu koji je prvi put primjećen 2013. godine, kao i o ponovnom rastu Jane koja je ušla u top 10. Valicon top 25 je listi brendova prisutnih u pet najvećih tržišta regiona.

– Teško možemo da nađemo neki od lokalnih brendova na ljestvici najsnažnijih, u onim kategorijama za koje je značajno da njima dominiraju upravo nacionalni brendovi, poput kategorija piva, kafe, mineralne vode, mliječnih proizvoda, sladoleda…Takođe, teško ćemo naći brendove koji se nalaze u kategorijama koje nemaju veliku raširenost, poput cigareta, strogo ženskih i muških proizvoda ili brendova iz premium segmenta- navodi se u saopštenju.

Najteži zadatak uvijek imaju brendovi u oligopolnim kategorijama, na primjer u kategoriji piva.

Aktivno prisustvo na najvećem srpskom tržištu preduslov je za ulazak na Valicon top 25 regionalnu listu. Zbog veličine nacionalnog tržišta srpski brendovi imaju nešto veću prednost u odnosu na ostale.

Prednost je dvostruka – sa jedne strane uticaj veličine tržišta, a sa druge strane nepostojanje diskontnih trgovaca i loš razvoj privatnih trgovačkih marki u mjeri kao što je to na tržištima Hrvatske i Slovenije, kaže se u saopštenju.

(NN)