Politika 21.04.2021.

Milko Grmuša: Istup iz zajedničkog nastupa

ČITANJE: 2 minute

Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a rekao je da je netom nakon završetka opštih izbora 2018. godine u organima PDP-a otvorena debata o tome treba li biti zajedno sa SNSD-om i njihovim koalicionim partnerima u Savjetu ministara BiH.

Bio je protiv toga, jer, kako je naveo, Srpska se može braniti i da nisi u fotelji.

“Zastupao sam i zastupam i dalje stav da nije problem da sve stranke iz Srpske zajedno glasaju kad je nešto važno za Srpsku, ne moramo svi biti u koaliciji. Moji argumenti su tad bili koncepcijske prirode: SNSD je najodgovorniji za sistemsko urušavanje institucija Srpske, ta stranka, ovakva kakva je, ne umije da djeluje sistemski i ne zanima je zakon”, napisao je Grmuša na Fejsbuku.

Kako je istakao, banalizovali su politiku i svakom ko nema puno stida dali šansu za politički angažman, kreirajući tako, smatra Grmuša, i gore koalicione partnere od sebe samih.

“Ni tad ni sad nisam koristio “lične argumente”, nisam govorio da je ovaj ovakav ili onakav. Sjećam se živo da su mnoge kolege brutalno napadale neke ljude sa kojima se danas prave koalicije. Te ljude nisam lično napadao ni tad, ni danas, ali i tad i danas ne mogu da prihvatim njihove politike (ili odsustvo politika) i vrijednosni sistem. Dva smo svijeta različita”, navodi on.

Grmuša ističe da mu nije jasno kako je moguće prvo napraviti politički dogovor o zajedničkom nastupu na izborima, a tek potom praviti zajedničku politiku.

“Valjda je logično da ide obrnutim redom, prvo se vidi ima li zajedničkih političko-programskih tačaka, pa ako ima-onda se pravi dogovor. Ovako, riječ je o banalizaciji politike, poprilično na uzoru na aktuelnu vlast. Ako organi PDP prihvate da je prioritet koalicija, a da su programi i ideje sporedni, poštovaću kao demokrata odluku većine. Samo, kao što sam to jesenas već rekao, neću moći biti funkcioner PDP, ali ću svakako ostati član PDP jer sam ovoj stranci dao najbolje što sam znao i čvrsto vjerujem u njen program”, navodi Grmuša i dodaje da mu ne pada na pamet da na bilo koji način pomaže vlasti koja je razorila politiku i vrijednosti, te da će se povući tiho.

“Ako nekom u PDP bude smetalo da budem odbornik, vratiću mandat, jer mi ne pada na pamet da radim što je danas moderno: kao, ne valja mi partija, ali mi valja mandat koji sam dobio na njenoj listi. Nisam taj profil”, kaže Grmuša.

ИСТУП ИЗ ЗАЈЕДНИЧКОГ НАСТУПА

Нетом након завршетка општих избора 2018. године у органима ПДП-а отворена је дебата о…

Posted by Милко Грмуша on Среда, 21. април 2021.

(A.M.)

Oznake: Milko Grmuša