Politika 30.01.2021.

Milko Grmuša o uvredama u politici: Sve je ovo otišlo predaleko

ČITANJE: 2 minute

Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a, oglasio se povodom, kako kaže, sve izraženijeg i neprihvatljivog  trenda difamacije političkih protivnika korišćenjem njihovih i ličnih svojstava članova njihovih porodica.

“Takvo sramno ponašanje ne samo da je protivno Ustavu Republike Srpske i svim civilizacijskim standardima, već je i duboko neljudsko i primitivno. Nažalost, potpuna bezidejnost koja decenijama caruje na našoj političkoj sceni dovela je do toga da se u nedostatku pravih političkih argumenata politički oponenti sukobljavaju na najličnijem i najnižem mogućem nivou. Osramotili smo svoje pretke koji su, iako većinom nepismeni, svojom opštom kulturom i vaspitanjem, u poređenju sa varvarskim načinom današnjeg međusobnog ophođenja, bili britanski lordovi”, izjavio je Grmuša.

Grmuša smatra da je sve to otišlo predaleko i da je osnovni problem što danas niko u Republici Srpskoj, niti jedan pojedinac ili institucija, nema autoritet da kaže „dosta je bilo, ovo više ne ide ovako“.

“Danas je očigledno koliko su nam potrebni predsjednik Republike Srpske, premijer, Akademija nauka i umjetnosti-koji bi jasno i oštro osudili svaki govor mržnje u javnom prostoru, nebitno od koga i od koje političke strane dolazio. Nije i ne može politički argument biti prebrojavanje krvnih zrnaca. Pravo ime za to je rasizam. Nije i ne može politički argument biti da li žena ima ili nema djece. Pravo ime za to je muški šovinizam. Nažalost, kad u jednom društvu postane ne samo neoportuno, nego i opasno stvari nazvati pravim imenom, onda je to društvo osuđeno na licemjerni zid šutnje, stagnaciju, moralnu i materijalnu bijedu i, moguće, potpuni nestanak. Da bi se to spriječilo prvi i neophodan korak jeste smirivanje strasti i sujeta, oživljavanje važnosti vaspitanja djece, više skromnosti u ponašanju i, zaboga, manje tolikih mržnji i prema sebi i prema drugima”, zaključuje Grmuša.

(E.M)

Oznake: Milko Grmuša