Politika 06.11.2019.

MILKO GRMUŠA (PDP): Formirati prelazni Savjet ministara BiH i pripremiti vanredne izbore

ČITANJE: 2 minute

Član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša ocijenio je da u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nema stabilne većine o bilo kojem važnijem političkom pitanju pa je neophodno formirati prelazni Savjet ministara u kojem bi učestvovale sve parlamentarne stranke, a njegov jedini zadatak bio bi rad na izmjenama Izbornog zakona i omogućavanje poštenih i transparentnih vanrednih izbora 2020.

“U svim razvijenim demokratskim zemljama, kad nije moguće formirati vlast, red je da se ide na vanredne izbore. Prema tome, ili će u BiH konačno biti uvedena mogućnost vanrednih izbora, ili će BiH ostati zemlja u vanrednom stanju”, izjavio je Grmuša.

On smatra da postoje ozbiljni razlozi da naredne godine uporedo sa vanrednim izborima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i lokalnim izborima budu održani i vanredni izbori za Narodnu skupštinu Republike Srpske, saopšteno je iz PDP-a.

Prema njegovim riječima, Republici Srpskoj je životno potreban novi politički dinamizam i energija kako bi se zemlja suočila sa ogromnim ekonomskim i demografskim izazovima.

Žunić (SNSD): Pokušavaju da nelegalno ostanu u vlasti

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da PDP, predlažući uspostavljanja prelaznog Savjeta ministara, pokušava da, zajedno sa SDS-om, na neki način nelegalno ostane u vlasti na nivou BiH i u Savjetu ministara.

Žunić ocjenjuje da PDP, iznoseći ovakve neustavne ideje, pretpostavlja da će im to donijeti određenu korist na predstojećim lokalnim izborima.

– Ta ideja nije prepoznata na ovim prostorima. Izborni pobjednici su poznati u entitetima i jedino ispravno jeste da oni formiraju vlast – poručio je Žunić.

On je objasnio da ne dolazi u obzir bilo kakva verzija uspostavljanja vlasti na nivou BiH koja bi uticala na promjenu zakona i postavki Dejtonskog sporazuma.

– Licemjerno je od PDP-a govoriti o pravljenju verzije nekog prelaznog rješenja zbog ‘nekih potreba građana i kredita koji stoje’, a prethodne četiri godine radili su sve na zaustavljanju svih investicija u Srpsku – podsjetio je Žunić.

(Srna)

Oznake: Igor Žunić