Region 29.08.2020.

MILO (NI)JE SAM: Komšić i Jovanović uz vlast u CG, Perović ne želi da umre u “Gamadgori”

ČITANJE: 5 minuta

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji će biti održani u nedjelju, 30. augusta, dešavaju se u atmosferi i ambijentu koji mogu ugroziti suverenitet ove države, navedeno je u zajedničkoj izjavi Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte i člana Predsjedništva BiH, i Čedomira Jovanovića, predsjednika Liberalno demokratske partije.

“Kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine, što predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ne mogu mirno prihvatiti. Odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sljedeća članica Evropske unije, postala je opasnost za paralelne službe bezbjednosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koji koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost”, navedeno je u izjavi Komšića i Jovanovića, prenose agencije.

Podsjetili su da poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, “Srpska pravoslavna crkva postaje neskriveni politički činilac i preuzima zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoju ulogu i položaj u društvu”.

“Navodna briga za sopstvenu imovinu i status je preslab alibi kojim se ne može sakriti namjera da se reafirmišu politički ciljevi zločinačke politike koja nas je sve dovela na rub propasti devedesetih. Od tada u Crnoj Gori traje vanredno stanje koje ovih dana dostiže vrhunac pred parlamentarne izbore, u kojima su vladike zamijenile opozicione lidere, a politički život pretvoren u prostor gdje se kunu i proklinju svi koji drugačije misle, bez obzira na posljedice takvog djelovanja”, navodi se, između ostalog, u zajedničkoj izjavi Komšića i Jovanovića.

Prema njihovim riječima, umjesto jasnog ograđivanja od ovakvih poteza, “osuda istih i stava da se ne miješamo u izbore u drugoj zemlji, svojim postupcima možemo da postanemo saučesnici retrogradnih snaga u Srbiji u djelovanju protiv svog susjeda”.

“Neprihvatljivo je ponašanje, kako pojedinaca iz vlasti, nosilaca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banjoj Luci, tako i predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve i njenih najvažnijih tijela, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja koja, po ko zna koji put, hoće da vrate cjelokupna društva u vrijeme devedesetih, vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi. Zato moramo jasno i glasno da se suprotstavimo djelovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu”, poručili su Komšić i Jovanović.

Istakli su da je jasno da danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i mira u čitavom regionu.

“Vraćanje regiona u političku katastrofu devedesetih djelo je paravojnih struktura i snaga unutar sistema, predstavnika tih politika, koji preživljavaju i opstaju decenijama na našim prostorima. Crna Gora nije pokrajina u sastavu Srbije, odabrala je svoj put u skladu sa sopstvenim interesima i uvjerenjima, i kao takva zaslužuje poštovanje i ugled kod građana, bez obzira na vjerski i nacionalnu pripadnost. Ona svoje izbore održava u skladu sa propisima i zakonima koji su važeći na njenoj teritoriji, ima prava da bira vlast koju želi, a svaki politički subjekt koji djeluje na prostoru Crne Gore je slobodan da izrazi svoj stav kroz kandidaturu i bude biran od strane građana”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Kao pojedinci koji su zainteresovani za budućnost regiona u kojem živimo i radimo, osuđuju svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore koji dolazi sa već dobro poznatih adresa i odredišta. Podržavaju Crnu Goru na njenom putu u Evropsku uniju, njeno članstvo u NATO savezu, kao i njenu želju da na miran i dostojanstven način učestvuje u rješavanju zaostalih sporova u regionu.

“Zrelost koju je Crna Gora pokazala u posljednjih više od dvije decenije, putokaz je koji treba da slijede ostale države i društva i zbog toga naša podrška ide nastavku ovakve politike, ne miješajući se u suvereno pravo biranja crnogorskih državljana. Ovaj apel ili pismo, isključivo treba tumačiti u pravcu naše zabrinutosti pred nedjeljne izbore, u kojima već toliko puta poražene strukture očito traže prostor za nasilno djelovanje i otvaraju mogućnost jačeg stranog uplitanja u stvari nezavisne Crne Gore”, pojasnili su Komšić i Jovanović.

Kako su kazali, to ne mogu ni na koji način prihvatiti, i njihove želje i stremljenja su da izbori 30. augusta budu prilika da svako, u skladu sa svojim uvjerenjima i političkim ambicijama bude slobodan da bira i bude biran, a da svi učesnici u političkom životu i susjedi i partneri Crne Gore prihvate rezultate tih izbora.

“Građanima i građankama prijateljske Crne Gore zbog toga šaljemo podršku i podstrek da istraju u svojoj namjeri da međusobne odnose uređuju na način za koji oni smatraju da je svrsishodan i da izdrže sve pritiske onih koji su već toliko puta bezuspješno pokušali da je ugroze. Slobodno birajte uprkos svim pritiscima neprijatelja vaše slobode i nezavisnosti. Svojim glasovima još jednom pobijedite iste one koje pobjeđujete oduvijek braneći tako mir u Crnoj Gori i regionu”, poručili su Komšić i Jovanović.

Perović: Vakat je

Slavko Perović, utemeljivač i politički lider nekadašnjeg Liberalnog saveza Crne Gore, koji je još od 1990. zagovarao nezavisnost CG, obratio se sunarodnicima na svom Tviter nalogu sa molbom da glasaju za opoziciju.

Uoči sutrašnjih izbora u Crnoj Gori koji su po mnogo čemu sudbonosni oglasio se na Tviter nalogu Slavko Perović, nekadašnji lider Liberalnog saveza Crne Gore, koji je pozvao sledbenike ideologije i politike koja je devedesetih bila proganjana upravo od strane režima Mila Đukanovića – da izađu na izbore, prenose Novosti.

Evo koga im je predložio da glasaju: „Cetinjani, Liberali, Crnogorci, ako vas još ima, tako vam Lovćena nad vama, mora ispod Bara i Kotora, tako vam sunca i Grahovca, ne dozvolite da umrem u pokorenoj, poharanoj i udbaškoj Gamadgori Mila Đukanovića. Ja neću još dugo. Oburvajte ga u neđelju i glasajte opoziciju. Vakat je”, napisao je Perović.

(SB/banjaluka.net)