Magazin 10.11.2017.

Milorad Vicanović objavljuje 27. strip album u Francuskoj: U Evropi se poštuje talenat i težak rad

ČITANJE: 5 minuta

U ozbiljim evropskim strip tržištima poput Francuskog poštuje se talenat i kreativnost, ali prije svega se cijeni rad, rad i samo rad, kaže Milorad Vicanović Maza.

Stip autor, koji je bez pretjerivanja, jedan od najvažnijih autora u regionu, te vrlo cijenjen i zapažen umjetnik u evropskim strip okvirima, i dalje za sebe skromno tvrdi da je „autor najvećeg broja stripova na drugom spratu Ulice Majke Jugovića u Laktašima”.

Ipak, kada se uzme u obir da treba objaviti 27. album za francusko strip tržište, da su njegovi album prodati u preko 250. 000 primjeraka uz odlične kritike, jasno je da nema mjesta pretjeranoj skromnosti.

– Ako kažem da sam za proteklih 7 godina nacrtao 27 albuma, što je neki prosjek od 3 do 4 albuma godišnje, definitivno je brzina , uz kvalitet i pouzdanost prepoznata kao moj kvalitet, na obostrano zadovoljstvo. Sa druge strane brzina nije dovoljna sama po sebi, ako nemate vještinu da sačuvate umjetnički kvalitet, da znate ispričati priču koja ima početak, sredinu i kraj, te da ste pouzdani kada prihvatite posao, tj. da ne probijate rokove – kaže Vicanović i dodaje je prije par dana izašao njegov novi rad „Luftbaloni” urađen za izdavača „Delkur”.

– „Luftbalon” je strip serijal iz žanra špijunskog trilera i alternativne istorije, inspirisan na neki način, čuvenom pjesmom nemačke pjevačice Nene „99 Luftballuns”. Radnja mu se dešava u Njemačkoj uoči pada Berlinskog zida, a scenarista je slavni francuski pisac Žan Pjer Peko. Album koji je izašao prije nekoliko dana je drugi album u pomenutom strip serijalu, koji je zamišljen u 3 nastavka. Takođe, u decembru bi trebao izaći i 12. nastavak serijala „Vundervafen”(izdavač Solej), koji je definitivno moj najuspješniji serijal u evropskim okvirima – kaže Maza.

Stip autor iz Republike Srpske važi za veliku zvijezdu na francuskom stripu tržištu, ali on kaže da sebe prije svega vidi kao zanatliju koji uživa u svom poslu, a da ocjene prepušta drugima.

– Ne volim pretjerano objašnjavati svoje stripove, jednostavno mislim da oni dovoljno govore za sebe. Ne vidim sebe kao nekog velikog umjetnika, a kamoli strip zvijezdu. Prije svega, ja sam zanatlija koji uživa u svom poslu, a imam sreće da se to sviđa ljubiteljima stripa – kaže Vicanović i dodaje da je crtanje za njega i dalje zadovoljstvo, a ne obaveza.

– Nemam neku precizno određenu rutinu. Više radim u nekim intervalima. Recimo, krenem crtati ujutro neki projekat za Francuze, pravim neku pauzu oko ručka, prošetam, popijem kafu, potom radim tuš na nekom drugom projektu. Pravim pauzu do večere, provodim vrijeme u privatnim obavezama, potom radim neki drugi projekt za domaće tržište ili crtam nešto za svoju dušu – kaže Maza.

Iako ga je proslavio žanr tzv, Alternativne istorije Vicanović kaže da ne bježi kao crtač od drugih žanrova.

– Trebao bi uskoro da se oprobam u jednom naučnofantastičnom stripu, koji ću takođe raditi sa Pekom, nekoj vrsti spejs-opere, što me jako raduje. Takođe, moja neskrivena želja je da se oprobam u istorijskom stripu sa srednjevjekovnom tematikom, ali problem je što u Francuskoj, kada su uspješni u nekom žanru ne vole pretjerano eksperimentisati, pa je teško ubijediti izdavače na tu vrstu projekata – kaže Vicanović

Bez obzira na brojne probleme domaćeg stripa najuspješniji strip autor iz RS i BiH vjeruje u budućnost stripa na ovom prostoru.

– Strip se, nažalost i dalje kod nas tretira, ili kao šund, ili kao dječija zabava. A nije ništa od toga. Strip je ozbiljna umjetnost, kao i svaka druga. Naravno, kao i svaka druga kulturna djelatnost, i strip treba imati podršku društva, treba stvarati i edukovati publiku, pomogao bih svakako i rast standarda, i mnogo toga još kako bi  se stripu vratio položaj koji ima u normalnim sredinama. Ali generalno mislim da ima budućnost, jer se uvijek nađe neko ko voli crtati stripove, a uspješan rad strip udruženja republike Srpske „Deveta Dimenzija”govori i da dalje ima publike, koja ih voli čitati – kaže strip autor iz Laktaša.

“Salon stripa Laktaši”

Vicanović stoji iza organizacije manifestacije „Salon stripa Laktaši” koja je ove godine proslavila deset godina postojanja.

– U startu to je bila dobra prilika za promociju stipa, razmjenu iskustva sa kolegama i druženju ljubitelja stripa, da bi negdje na 5. salonu shvatio da je ideja organizovanja izložbi pomalo deplasirana, dijelom zbog velične mjesta i broja publike, dijelom zbog činjenice da na Salon ionako uglavnom dolazi publika koja već poznaje rad strip autora, zbog čega sam počeo mijenjati koncept.

U smislu da danas više radimo na stvaranju publike i stvaranju autora, kako bi strip zaživio u što mlađem sloju publike, a dolazak iskusnih strip autora koji učestvuju na strip radionicama, idealna je prilika za taj nazovimo ga edukativni rad. Što se pokazalo kao vrlo dobra ideja, jer svake godine raste broj učesnika na tim radionicima, koji žele učiti crtati, a to je osnova od koje kreće sve – kaže iskusni stripadžija.

Ljubav i profesionalizam

Maza kaže da je osnova uspjeha u svakom poslu pa i radu na stripovima ljubav i profesionalizam.

– Danas, bez obzira na svoj profesionalni angažman, od koga na kraju krajeva i živim, trudim se da tu ljubav prema stripu zadržim na prvom mjestu.  Bez toga, bez obzira na iskustvo, zanatsku rutinu ili radnu disciplinu, nema pravog stripa. Jednostavno, taj posao se može samo raditi uz prave emocije. Siguran sam da  je ljubav prema stripu taj ključni faktor, koji me drži da radim čitav dan, da crtam i stvaram stripove, a ne samo novac kojim sam plaćen za to, iako izuzetno poštujem činjenicu da je moj rad adekvatno plaćen – kaže Vicanović.

(EuroBlic)