Region 26.05.2023.

Miloš Ković: Srbi su mali narod sa mentalitetom velike sile

ČITANJE: 4 minute

Profesor Miloš Ković nedavno se uhvatio u koštac sa brojnim zanimljivim nacionalnim temama sa aspekta srpskog djelatnog intelektualca. Pravio je poređenja od toga šta je srpski nacionalizam do davanja procena razvoja kretanja srpskog naroda u geopolitičkim previranjima i unutrašnjim oscilacijama, kao i definisao zašto smo na meti mržnje zapadnih sila i naroda u regionu.

Profesor Ković je dao svoje viđenje šta je to sprska stvar, to jeste šta je interes srpskog naroda

– Kad se kaže srpska stvar, ja bih pomislio na nešto što je interes srpskog naroda, a o tome se raspravlja i razgovara nekoliko vekova unazad. Naša stvar na jugu, korišćeno je kao naša stvari ili srpska stvar, kao sintagma za ono što je srpski interes na teritorijama stare Srbije i Makedonije u 19 veku, kada su tamo vođene borbe, identitetske borbe, a kasnije i oružane borbe – rekao je profesor Miloš Ković gostujući u emisiji Rubikon .

Srpska stvar je nešto što je legitiman srpski interes, nešto što bi mogla da bude i ruska stvar i američka stvar i prosto interes svake političke celine, političke zajednice.To je indetitensko pitanje po kojem se definišemo.

Ja sam u jednoj svojoj teoriji, kaže profesor Miloš, od ovih silnih nastajanja nacije u regionu, došao do toga da je svim tim nacijama problem da nađu nacionalnu osobenost, ono što ih razlikuje u odnosu na druge nacije.

– Prosto su crkve te koje čuvaju nacionalno ili proto-nacionalno predanje, zato što su one te koji su u stanju da ga sistematizuju i da ga kroz vekove čuvaju. U nečemu što možemo nazvati svakodnevnom rutinom, što je služenje, liturgija – kaže on.

Profesor Ković je razmatrao i šta znači pojam samosvjesti kod Srba ili čak i srpskog inata kao bitnog elementa projekcije nacionalnih ideja na biće našeg naroda

– Vi nećete kako oni hoće, nego hoćete kako vi hoćete taj višak samosvesti kod Srba, nije kod svih naroda baš tako, znači, ta snažna sećanja, naročito uz naravno Svetog Savu njegovo opredeljenje za Nebesko carstvo, sećanje na Kosovo, Kosovsku bitku, to je ipak bitka, to Srbe čini samosvesnim i borbenim, a Srbiji slobodu, vidite opet, različiti narodi na različite načine definišu slobodu – rekao je profesor Ković.

“Pojam slobode je dosta složen, ali za Srbe je to primarno samostalnost“

Kaže i dodaje da je i nezavisnost i to što Srbi traže autokefalnost u vrijeme Svetog Save, a Nemanja traži potpunu nezavisnost od Vizantije.

– Uvek je reč o istom, želja da sami odlučujete o svojoj sudbini i nijedan samozvani tutor koji pređe Savu i Dunav i dođe sa istoka, nije taj koga vi vidite kao legitimnu vlast, osim onog koga ste sami priznali, birali – rekao je profesor u emisiji Rubikon.

Srbi su mali narod sa mentalitetom velike sile, kaže on.

– Jednostavno Srbi imaju taj višak samosvesti i to je ono što izaziva nezadovoljstvo velikih sila. Srbi su, ja sam to nekoliko puta rekao, kao neki kamičak u cokuli u čizmi okupatora i mi smo stalno ti koji pravimo nevolje, naravno, kako kaže Cvijić, podigli smo kuću na drumu – rekao je profesor Ković na temu zašto su Srbi stalno na meti zapadnih imperijalnih sila.

Kaže profesor Miloš da je srpsko društvo podcjenjeno i predstavljeno kao nacionalno umrtvljeno, ali da on vjeruje da je srpsko društvo pacifikovano.

– O pacifikaciji smo govorili ‘99, pa smo dobili heroje sa Paštrika i sa Košara. Ti dečaci su među nama, znate, oni su tu na svakom koraku i nisu oni jedini heroji, diskretni heroji kako kaže Beogradski sindikat. Svuda su oko nas. Stvar je u tome što bi neko da nas pacifikuje. Imate medije koji, i ne samo medije, dakle ceo jedan narativ, koji tu živi od danas do sutra, kako ćeš, šta ćeš da radiš, imaš li koricu hleba i tako dalje. To je neki, tako su nam govorili u Osmanskom carstvu. Primi islam, sve će biti bolje. U Habzburškoj monarhiji, primi tu kako kaže, carsku vjeru, kako se kaže, u Pilipendi. Kad je reč o Kosovu itekako, moramo da kažemo šta je ponovo se vraćamo na našu, na naš lajtmotiv, šta je cena koju plaćamo, ako predamo Kosovo, šta je cena koju plaćamo, ako ga ne predamo – ističe profesor Ković.

Sve ima svoju cenu, smatra on, moramo da odmjerimo kako, kada, šta je skupljanje.

– Ja kažem neuporedivo je skuplja predaja Kosova – odlučan je bio u zaključku profesor Ković.

(A. S.)

Oznake: Miloš Ković