Vijesti 20.01.2016.

Milovanović: Rješenja su štednja i energetska efikasnost

ČITANJE: 3 minute
mico-milovanovic
Direktor “Toplane” Mićo Milovanović tvrdi da bi spas za ovo preduzeće bila izgradnja dva nova kotla na drvnu sječku, ali i poboljšanje energetske efikasnosti i ugradnja kalorimetara isključivo s uvođenjem novog obračuna grijanja, po kojem bi svi plaćali fiksni dio naknade.

Iz opozicije su stizale optužbe da su revizorski izvještaji o poslovanju “Toplane” i cijene kotlova nepovoljni. Vi tvrdite da to nije tačno!

– Teško mi je da se borim protiv laži i neznanja. To jednostavno nije tačno. Jedna od veoma cijenjenih revizorskih kuća, “Confida”, u revizorskom izvještaju pozitivno je ocijenila poslovanje “Toplane” za 2014. Ovo što smo mi uradili jeste uspjeh i to pokazuju svi izvještaji o poslovanju. Tvrdim da smo kotlove izgradili po najpovoljnijim uslovima u odnosu na bilo koga u BiH.

Kritičari se pitaju kakav uspjeh, kada je toliki gubitak i toliki deficit gotovine?

– Do sada je “Toplana” išla krivim putem, preorijentisali smo se i kada to kažem, znam da se ljute na mene, ali neka, neću da budem ni po čijoj mjeri. Nova praksa uvedena je mojim dolaskom, prešli smo na dnevno-noćni režim rada, zbog čega je dovoljno 75 megavata, maksimalno 90, i to na minus 18 stepeni na ovaj broj potrošača. Zato smo ostvarili uštede i poboljšali poslovanje. Za period od četiri godine do 30. juna 2016. uštedjeli smo po zaposlenom 150.000 KM. Ukupan iznos ušteda biće 20 miliona. Da nemamo obaveza iz proteklih godina, siguran sam da bismo bili samoodrživi.

Kritikuju vas da niste uhvatili korak sa novim tehnologijama?

– Novi kotlovi koje smo napravili na drvnu sječku su najsavremeniji tog tipa na Balkanu. To smo uradili prije 15 mjeseci, a mediji pišu da nam je Prijedor pokazao kako Banjaluka treba da radi. Uradili smo to prije svih i to po najpovoljnijim uslovima. Uz to, prvi put smo ugradili frekventne regulatore i prvi smo u BiH primijenili nove materijale za toplotnu izolaciju.

Šta bi se još u budućnosti moglo uraditi na tom planu?

– Gubitak vode je u velikoj mjeri smanjen, a cjevovod se “podmlađuje”. To je rezultat našeg novog ponašanja, ali problem je to što danas više skoro da ništa ne možemo učiniti u našem domenu. Ušteda bi se mogla ostvariti u utopljavanju objekata. Naša je procjena da su u gradu oko dvije trećine objekata energetski neefikasne. Potrošnja energenta po kvadratu je dva i po puta veća od evropskog prosjeka, jer stanovi gotovo uopšte nemaju nikakvu izolaciju. Taj novac koji bi se potrošio na utopljavanje objekata vratio bi im se najduže za tri godine.

Kako “Toplana” gleda na podsticanje ugradnje kalorimetara?

– Za sve nove objekte zakonom je obavezno obezbjeđenje individualnih uređaja za mjerenje toplote. U svim drugim slučajevima, kada se tehnički može ugraditi kalorimetar, obavezni smo obezbijediti ponudu za ugradnju. U izvještaju o poslovanju za 2014, između ostalog, naveli smo da se odredi obaveza ugradnje zajedničkih i pojedinačnih mjerila toplote. Zakonom je obavezna samo ugradnja u nove objekte. Postoje rješenja i za horizontalni sistem razvodne mreže na način da se za objekte ugradi zajednički kalorimetar, a da se na svaki radijator ugradi djelitelj toplote. Ovo je jedna od bitnih pretpostavki za održanje “Toplane”, ali uz istovremeno uvođenje novog obračuna grijanja gdje bi svi plaćali fiksni dio.

Zašto je baš neophodno uvesti ovaj sistem obračuna?

Kada bi svi imali ugrađene kalorimetre i, recimo isključili grijanje, “Toplana” bi i dalje bila obavezna svakom potrošaču do praga dovesti toplotu, koja cirkuliše kroz cjevovod dug 330 kilometara i stvara se trošak koji neko mora da plati. Govorili smo da je za “Toplanu” negativno da se ugrađuju kalorimetri bez novog obračuna grijanja. U početku tog obračuna uvodi se fiksni dio u iznosu od 35 odsto od ukupne cijene, mada bi odnos fiksnog i varijabilnog dijela trebalo da bude 50:50. Ipak, i dalje mislim da povećanje cijena nije rješenje.

(Press)