Region 22.08.2021.

Milove pristalice na Cetinju uzvikuju: “Nije vam ovo Srbija, nećemo srpski svijet i predaju đavolu” (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Pristalice Mila Đukanovića su se okupile na Cetinju, gdje se danas održava protest protiv ustoličenja crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikija.

Prema podacima sa lica mjesta situacija je napeta, ali nema sukoba ni incidenata. Okupljeni uzvikuju: “Nije vam ovo Srbija” i “Nećemo da se utopimo u srpski svijet”.

Na skupu su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić, Danijel Živković i Jevto Eraković, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović. Tu je i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović. Rijetki građani nose maske, a distanca se ne poštuje.

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je pročitao tekst deklaracije koji su okupljeni podržali.

Jedna od govornica, Danica Roganović, kazala je “da joj je puno srce kad je vidjela crnogorsku mladost da neće dozvoliti da je đavolu predaju”.

Ustoličenje planirano 5. septembra

Inače, ustoličenje crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikija bi trebalo da se održi 5. septembra u Cetinjskom manastiru. Bez obzira na to što je do tog događaja ostalo praktično pune dvije nedjelje, crnogorski nacionalisti i pristalice predsjednika Mila Đukanovića odlučili su da već danas organizuju proteste protiv ustoličenja Joanikija.

Sredinom prošle nedjelje ambasade SAD-a i EU u Podgorici pozvali su na smirivanje tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju.

Iz Delegacije EU u Podgorici upozorili su da su izjave koje kreiraju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s evropskim vrijednostima te su naveli kako podsjećaju crnogorske vlasti i SPC da blisko sarađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbjednost građana treba biti na prvom mjestu.

U crnogorskoj vladi koja je izabrana početkom decembra 2020. godine, većina ministara bliska je SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera.

Novu vlast, koja je poslije tri decenije u opoziciju poslala Demokratsku partiju socijalista Mile Đukanovića, čine tri koalicije: Krivokapićeva prosrpska “Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija predsjednika parlamenta Alekse Bečića i Crno na bijelo jedinog potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića, piše Blic.

(N.S)