Vijesti 26.09.2021.

Milunović i Tepavčevićeva u Polikastru obilježili proboj Solunskog fronta

ČITANJE: 2 minute

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević položili su vijence u Polikastru u Grčkoj, povodom obilježavanja 103 godine od proboja Solunskog fronta.

Milunović je istakao značaj ovog istorijskog događaja koji i ove godine Srpska obilježava zajedno sa Srbijom.

On je podsjetio da je proboj Solunskog fronta jedna od najvećih srpskih pobjeda u istoriji, uz napomenu da je u njoj učestvovalo 15.000 srpskih dobrovoljaca sa područja bivše BiH.

Istakao je njihovu ogromnu žrtvu jer su tada Srbi izgubili gotovo trećinu stanovništva.

Foto: Srna

Tepavčevićeva je naglasila da je proboj Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, jedan je od najznačajnijih datuma iz savremene istorije srpskog naroda i jedan od najvećih uspjeha srpske vojske u Velikom ratu.

Ona je dodala da taj događaj, Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, od ove godine obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

– Svaki septembar, kod svih nas prizove snažne emocije i istorijska sećanja na proboj Solunskog fronta daleke 1918. godine. To je ono što spaja Srbe, Grke i sve narode čije su vojske bile sile pobednice u Velikom ratu – rekla je Tepavčevićeva, koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost.

Ona je istakla da se Srbija sa ponosom sjeća velike epohe u kojoj je sa saveznicima izvojevala značajnu pobedu – proboj Solunskog fronta, koja je bila vjesnik slobode i na tom junaštvu zahvalne su današnje generacije.

– Slavna i herojska dela naših predaka simbol su slobode, junaštva i savezništva i putokaz sadašnjim i budućim generacijama da cene mir, slobodu i prosperitet. To su ideali koji treba da nas sve vode napred i na kojima treba da počiva svako društvo i država – istakla je Tepavčevićeva.

Vijenci su položeni na srpskom dijelu zajedničkog Spomenika silama saveznicama u Velikom ratu i na Spomen-bistu predsjedniku srpske vlade za vrijeme Prvog svjetskog rata Nikoli Pašiću, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Poštu su odali i vijence položili i predstavnici Genegalnog konzulata Srbije u Solunu, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, predstavnici sila saveznika u Velikom ratu, predstavnici udruženja opredijeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Srna, E.M)