Magazin 29.02.2016.

Mini zubar iz kuhinje: Začin koji momentalno zaustavlja zubobolju

ČITANJE: 1 minuta
zubobolja
Olakšajte sebi bol na potpuno prirodan način, dok ne stignete kod stomatologa.

Najjednostavniji potez prilikom zubobolje, ako niste u prilici da brzo dođete kod stomatologa, jeste da u usta stavite jedan cijeli karanfilić!

Zagrizite ga zdravim zubima da bi otpustio ulje koje ublažava bol i koje će uticati na bolan zub. Držite omekšali karanfilić na bolnom zubu tridesetak minuta. Ispljunite ga, a proces možete i ponoviti nekoliko puta u toku dana da biste olakšali zubobolju prije nego što posjetite stomatologa.

Ukoliko vam karanfilić izaziva ružan osjećaj među zubima, možete probati sa gazom. Stavite nekoliko karanfilića u gazu, napravite “malu kesicu” i razbijte karanfiliće udarajući ih čekićem za meso, da bi ispustili svoja ulja. Možete prisloniti navlaženu gazu na bolan zub.

Možete da probate i sa kombinacijom ljute crvene paprike i karanfilića. Ovaj postupak može izazvati trenutno “goreći” osjećaj u ustima, ali to traje samo par minuta.

Šta treba da uradite?

Izgnječite nekoliko karanfilića i pomješajte ih sa istom količinom ljute crvene paprike u prahu. Dodajte nekoliko kapi vode da biste dobili gustu pastu. Kuglicu vate namočite u smjesu i vatu stavite na bolan zub.

Pošto ljuta paprika može da iziritira desni, pazite da smjesa dođe samo u dodir sa zubom.

(B92)