Vijesti 01.04.2016.

Ministar finansija priznao: U Vladi škripi budžet

ČITANJE: 1 minuta
vlcsnap-2016-04-01-20h12m12s165
Prelazak na trezorski sistem poslovanja ugrozilo je isplatu ostalih davanja- kaže ministar finasija Zoran Tegeltija i prvi put priznaje da u budžetu škripi. I to samo tri mjeseca nakon što je počela isplata penzija iz budžeta. Ministar finasija priznaje i da se Vlada u tu avanturu upustila računajući na dugoročno zaduženje, prije svega od MMF-a.

“Da bi to mogli da isplaćujemo, mi smo za penzije u prva tri mjeseca izdvojili gortovo 70 miliona maraka više, nego da bi plaćali penzije na dosadašnji način, to nas je dovelo da imamo kašnjenje mnogih, mnogih sredstrava”, rekao je ministar Zoran Tegeltija.

Dok ministar finasija obećava da će Vlada u što kraćem roku riješiti problem dugoročnog zaduživanja, kod MMF-a ili nekog drugog kreditora, ekonomisti poručuju-ovo se moglo predvidjeti. S obzirom na to da su ogromno glasačko tijelo, ne čudi da i stručnjaci tvrde da je politika ta koja je odlučila da penzioneri budu prioritet.

“Isplata penzija očigledno i nije problem što je prioritetna obaveza poslatala, ali i drugi imaju pravo i trebalo je formirati fiskalni savjet koji bi trebalo da da svoje mišljenje kako će ići odliv iz budžeta”, rekao je ekonomista Goran Radivojac.

Bez obzira na stanje u budžetu na početku drugog kvaretala počela je isplata dječijeg dodatka i plata za zasposlene u prosvjeti i pravosuđu. Za to vrijeme borci, koji su već nekoliko puta čuli da su prioritet, čekaju na svojih 11 miliona maraka, koliko je potrebno za godišnji borački dodatak. Na listi čekanja, ostalo je i oko 30 hiljada korisnika tuđe njege i pomoći.

(ATV)

Oznake: Zoran Tegeltija