Vijesti 08.09.2015.

Ministar Malešević: Prijetnja smrću ima političku pozadinu

ČITANJE: 2 minute
dane-malesevic

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević vjeruje da će odgovorno lice za prijetnju smrću njemu i zaposlenima u njegovom kabinetu biti brzo otkriveno.

“O svemu sam obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i
očito je da mi je zbog ove prijetnje ugrožena sloboda kretanja”, rekao je Malešević.

On je dodao da je uvjeren da je u sve umiješana politika i da prijetnja smrću vjerovatno ima veze sa bojkotom nastave bošnjačke djece u Srpskoj.

“Prijetnje smrću upućene su u 10.43 časova putem telefona. Za sada nepoznato lice u kabinet ministra, vrijeđajući mene i zaposlene po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, nazvalo me je `četničkim podvojvodom`i prijetilo da će mi `bosanski jezik urezati na čelu`, a prethodno da će me `zaklati i raskomadati`”, rekao je ministar.

Kao razlog za ovakvu prijetnju, podsjeća Malešević, lice je navelo bojkot nastave bošnjačkih učenika koji ne pristaju na ustavnu odrednicu “jezik bošnjačkog naroda”.

“Ja se kao ministar zalažem za ustavna rješenja, jer sam se u Narodnoj skupštini Republike Srpske zakleo da poštujem i sprovodim sve ustavne i zakonske norme. Ne vidim da sam bilo čime izazvao tog ostrašćenog čovjeka da uputi takvu prijetnju meni, Ministarstvu i zaposlenima, da srpski narod naziva genocidnim i slično”, rekao je Malešević.

Ministar ističe da ne vidi da je bilo čime izazvao ovo lice da prijeti.

“To ne bi trebalo da bude razlog da se nekom prijeti. Živimo u demokratskom društvu i treba demokratski da dolazimo do određenih rješenja i mislim da sam ja bio taj koji je insistirao da rješenja idu u tom pravcu”, rekao je Malešević.

On kaže da se traži način da se učenici vrate u učionice, a onda će biti nastavljeni razgovori i traženo najbolje moguće rješenje.

“Predlagao sam da se grafitnom olovkom u rubrici upiše `jezik bošnjačkog naroda`, ni na koji način ne prejudicirajući kakvo će biti rješenje i dogovor. Grafitna olovka se jednostavno može poslije brisanja ispraviti”, rekao je ministar.

On ističe da je samo potencirao ono što piše u Ustavu – jezik srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, što je za njega bilo prihvatljivo.

“Prema tvorbenim pravilima u našem jeziku, jezik bošnjačkog naroda je jedino moguće nazvati bošnjačkim jezikom, a ne bosanski, kao što je od srpskog naroda moguće izvesti srpski jezik, a od hrvatskog naroda hrvatski jezik”, rekao je Malešević.

(Agencije)