Vijesti 19.01.2023.

Ministar odbrane BiH na skupu u bazi Ramštajn u Njemačkoj o slanju oružja Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Delegacija, koju će predvoditi ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovaće na sutrašnjem sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, na kojem će se razgovarati o slanju oružja Ukrajini.

Podžić će sutra, saopštilo je Ministarstvo odbrane, učestvovati na sastanku ministara odbrane pod nazivom „Kontakt grupa za odbranu Ukrajine“ i to na poziv sekretara odbrane SAD Lojda Ostina i predsjedavajućeg Zajedničkih načelnika generalštabova generala Marka Milija.

Ovo je najvažniji sastanak Kontakt grupe do sada, jer bi saveznici sutra trebalo da donesu odluku da li će Ukrajini isporučiti najmodernije tenkove zapadne tehnologije, njemački „leopard 2“, koje ona traži da bi se efikasno mogla suprotstaviti ruskoj vojsci.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiHna čelu sa Podžićem učestvovala je i u maju prošle godine na virtuelnoj konferenciji “Kontakt grupa za odbranu Ukrajine” na poziv Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Pored Podžića konferenciji je prisustvovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Konferencija se sastojala od tri sesije u kojima su teme razgovora bile procjena ruske ofanzive i odbrane Ukrajine, informacije o donacijama, te fokusna područja sposobnosti i koordinacije, saopšteno je tada iz Ministarstva odbrane BiH, prenosi Glas Srpske.

(SB)

Oznake: Sifet Podžić