Svijet 28.01.2023.

Ministar odbrane Italije: Ako ruski tenkovi uđu u Kijev to će biti treći svjetski rat

ČITANJE: 1 minuta

Ministar odbrane Italije Guido Crosetto razgovarao je sa francuskim ministrom Sebastienom Lecornuom o situaciji u Ukrajini, a posebna pažnja posvećena je isporuci oružja.

Nakon sastanka, iz francuskog i italijanskog ministarstva odbrane su pojasnili kako je sastanak trajao oko sat te je definiran kao prijateljski i profitabilan.

“Važno je da vojske Italije i Francuske sarađuju u planiranju onoga što će biti naša sigurna budućnost. Pozabavili smo se brojnim pitanjima počevši od istočnog fronta i onoga što se dešava u Ukrajini. Složili smo se da rat koji je pokrenula Rusija predstavlja najozbiljniju prijetnju miru i stabilnosti Evrope od kraja Drugog svjetskog rata”, rekao je italijanski ministar.

U razgovoru sa medijima, Crosetto se osvrnuo i na mogućnost nove ruske ofanzive.

“Treći svjetski rat bi mogao da počne onoga trenutka kada bi ruski tenkovi stigli do Kijeva, a samim tim i na granice Evrope. Ne dozvoliti im da dođu tamo je jedini način da se to zaustavi”, poručio je ministar.

Osim situacije u Ukrajini ministri su razgovarali i o problemima na Mediteranu.

“Ponovo smo potvrdili našu spremnost da unaprijedimo našu agendu vojne pomoći Ukrajini, ali i da zaštitimo Mediteran od novih prijetnji te da proučimo unapređenje zajedničkih proizvodnih kapaciteta u pogledu odbrane”, zaključio je.

(A.M.)