Vijesti 09.08.2021.

MINISTAR PRAVDE BIH: Izvještaji o hrvatskim generalima dostavljeni iz Banjaluke 2007.

ČITANJE: 2 minute

Ministar pravde Bosne i Hercegovine (BiH) Josip Grubeša potvrdio je danas da je iz tog ministarstva, a na zahtjev Tužilaštva BiH u Hrvatsku upućen zahtjev za ustupanje krivičnog gonjenja hrvatskih komandanata koji su učestvovali u akciji “Bljesak” 1995.

Zamolnicom koja je upućena hrvatskim pravosudnim institucijama, Tužilaštvo BiH traži od te države da pokrene krivični postupak protiv više komandanata Hrvatske vojske (HV), a na osnovu dva izvještaja o izvršenju krivičnog djela, koji su 2006. i 2007. godine dostavljeni Tužilaštvu BiH iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka, prenose agencije.

Grubeša je u izjavi za Radio Slobodnu Evropu izjavio da je to ministarstvo organ veze u međunarodnoj pravnoj pomoći i da je njihova „obaveza da zamolnice institucija BiH, u ovom slučaju Tužilaštva BiH, proslijedi nadležnim tijelima druge države”.

O detaljima i eventualnim daljim postupcima, Ministarstvo pravde BiH, kako navodi, „niti može, niti ima uvid da bilo šta komentariše”.

Iz Tužilaštva BiH nisu se oglašavali o ovoj molbi koju su uputili Hrvatskoj, a na telefonske pozive RSE nisu odgovarali.

MUP RS nije obaviješten o poslatoj zamolnici, rekla je za RSE portparol Mirna Miljanović i dodala da, po zakonu, Tužilaštvo BiH o tome nije ni moralo da ih obavijesti.

„MUP RS je od 1996. godine do 2010. godine podnio deset izvještaja za ratne zločine koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom u BiH. Riječ je o vojnim akcijama koje je sprovodila Hrvatska u operacijama Bljesak, Maestral, Oluja, Južni potez i Petrovačka cesta”, potvrdila je Miljanović.

CJB Banjaluka je, naime, 7. septembra 2007. godine Okružnom tužilaštvu Banjaluka podnio Izvještaj protiv „devet identifikovanih i drugih neidentifikovanih lica”, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje da su tokom akcije „Bljesak” počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratnih zarobljenika i povrede zakona ili običaja rata.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju MUP-a RS, osumnjičeni su „planirali, pokrenuli, naredili, učinili i podstrekavali napade na civilno stanovništvo, naselja, osobe onesposobljene za borbu, na području oblasti zapadne Slavonije i opštine Gradiška”.

U akciji “Bljesak” u maju 1995. godine u Hrvatsku je ponovo integrisan dio zapadne Slavonije koji dijelom graniči sa BiH.

(SB)

Oznake: Josip Grubeša