Vijesti 01.06.2016.

Ministar rada RS poručio poslodavcima: Nikakvi pravilnici ne dolaze u obzir

ČITANJE: 2 minute

Vlada RS je u ponedjeljak po drugi put produžila važenje opšteg kolektivnog ugovora, a poslodavci su poručili da to neće prihvatiti, te da će u idućem periodu raditi po svojim pravilnicima.

– Svi oni koji rade na prostoru RS moraju poštovati njene zakone. Niko nema pravo da iskače i da samoinicijativno sebi kreira kako će raditi ne uvažavajući institucije RS – naveo je Savanović i dodao da bi poslodavci trebalo da primjenjuju pravilnike tek onda kada se iscrpe sve mogućnosti usvajanja kolektivnog ugovora.

– Zbog toga ćemo idućih dana intenzivirati razgovore sa socijalnim partnerima, kako bismo usaglasili sve parametre u vezi sa kolektivnim ugovorom. Mislim da nemamo nepremostivih razlika. Ima sitnih suprotnosti, ali nisu nerješive – naveo je Savanović.

On je naglasio da će, ako na kraju ne bude postignuta saglasnost, Vlada RS u skladu sa Zakonom o radu odrediti parametre, koji će biti na snazi sve dok ne bude donesen opšti kolektivni ugovor.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kazao je da su poslodavci prinuđeni da donesu pravilnike.

– Dokument koji reguliše radnička prava istekao je još sredinom aprila. Niko nas od tada nije pozvao da sjednemo i razgovaramo o kolektivnom ugovoru. Mi nemamo druge mogućnosti nego da radimo po pravilnicima  – naveo je Škrebić dodavši da je produženje važenja kolektivnog ugovora u aprilu, a zatim i u maju, protivzakonito.

– Uprkos svemu mi smo spremi da sjednemo za sto sa sindikatima i Vladom i da i dalje razgovaramo o kolektivnom ugovoru – naveo je Škrebić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da se plate u Srpskoj isplaćuju na osnovu Zakona o platama i opšteg kolektivnog ugovora, te da su zbog toga pravilnici koje najavljuju poslodavci neustavni.

Interesi

Dragutin Škrebić kaže pojedini predstavnici granskih sindikata pokušavaju zavaditi poslodavce i radnike.

– Mi imamo 95 odsto zajedničkih interesa, a za ostale se trebamo dogovarati. Bez poslovnog ambijenta nema interesa ni radnika, ni poslodavca – naveo je Škrebić.

(Glas)