Politika 20.03.2019.

MINISTAR ŠERANIĆ: Zahtjev opozicije za smjenu direktora FZO nije relevantan

ČITANJE: 2 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da nisu relevantni zahtjevi opozicije za smjenu direktora republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića, koji postupa u skladu sa postojećim zakonima i propisima.

Šeranić je istakao da je problem u Zakonu o javnim nabavkama i registraciji pojedinih lijekova u Agenciji za lijekove BiH.

– Sve ovo se tiče aktivnosti opozicije iz Srpske, koja je u protekle četiri godine na nivou BiH bila vlast. Imali su priliku da doprinesu rješavanju problema, što nisu uradili, a traže smjenu onih koji postupaju u skladu sa pravilima i propisima koji su donijeli kao vlast na nivou BiH – rekao je Šeranić novinarima.

PDP je juče zatražio da Vlada Republike Srpske smijeni direktora republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića jer je, kako tvrde, Fond odgovoran što zdravstvenim ustanovama u Srpskoj dva mjeseca nisu isporučivani lijekovi.

Trivić: Za tri mjeseca, poreski dug porastao za 20 miliona KM

Dug prema Poreskoj upravi samo sedam bolnica i UKC Republike Srpske, za tri mjeseca, sa 141 porastao je na 161 milion KM, podsjetila je narodna poslanica PDP Jelena Trivić.

Ona je, povodom nadolazećih 100 dana rada Vlade Republike Srpkse, podsjetila da je zdravstvenom sistemu Srpske posvećena posebna pažnja u ekspozeu premijera Radovana Viškovića, te dodala da se radi o (ne)radu Vlade RS, dodajući da ubrzava krvarenje zdravstvenog sistema.

– Riječi o zdravstvu navode se preko 50 puta, a “Održiv zdravstveni sistem” drugi je najbitniji cilj Vlade. Ne da nije usporen rast dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, nego je rast dugovanja bukvalno podivljao – poručila je Trivićeva.

Dodaje da je svjesna da problemi ne mogu da se riješe preko noći, ali da je moglo biti ispoštovano bar ono navedeno u ekspozeu.

– Znam da ne može preko noći, ali znam i da se za 88 dana moglo dosta uraditi. Ili bar ono što je obećano u ekspozeu – navela je Trivićeva nedavno.

(Srna, Srpskainfo)