Svijet 21.10.2022.

Ministar spoljnih poslova Austrije: Rat neće brzo prestati

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg smatra da rat u Ukrajini neće biti brzo završen.

Šalenberg je, u obraćanju spoljnopolitičkom odboru austrijskog parlamenta, kazao da je poslije nove eskalacije postalo jasno da je mirovno rješenje dalje nego ikada.

On je ukazao i da se rješenje može postići samo za pregovaračkim stolom, dodajući da je opasno zahtjev za primirjem odbijati kao smiješnu stvar.

Šalenberg se založio za snažnije vezivanje zapadnog Balkana za EU.

“Rat u Ukrajini krije rizik destabilizacije stanja na zapadnom Balkanu”, rekao je on dodajući da je važno da Austrija podrži civilno društvo.

Što se tiče stava EU prema Rusiji, Šalenberg je ocijenio da su ključni faktori narednih mjeseci jedinstvo, umjerenost i sabranost.

Prema njegovim riječima do sada je zapadna zajednica veoma jedinstvena, ali održavanje toga, kako je naveo, zbog različitih interesa članica EU neće biti lako.

Austrija će se, kaže, i dalje boriti za to jedinstvo, jer Evropa ne smije da zapostavi opasnost od internacionalizacije konflikta, što je pokazalo nedavno korišćenje iranskih dronova.

Istovremeno se izjasnio protiv “automatizma sankcija”, usprotivši se opštem odbijanju viza za građane Rusije.

“Cilj Austrije nije uništenje Rusije, već ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, podvukao je Šalenberg.

Kao tešku stratešku grešu Vladimira Putina naveo je vezivanje sporazuma o isporuci gasa za sankcije.

“Time nam je Putin pokazao dvije stvari – priznao je da ga bole sankcije, a kao drugo da za njega ne vrijede ništa trgovinski i poslovni ugovori. To nije bilo tako ni za vrijeme Sovjetskog Saveza”, podvukao je on.

Šalenberg je istakao da je opasna zamisao da se vjeruje da će Evropa u slučaju ukidanja sankcija ponovo postati “raj mira”, kao što je bila prije rata.

On je ocijenio i da će najveći spoljnopolitički izazov narednih godina biti politika prema Kini.

Kazao je da Putin i Si Đinping žele da dokažu da su liberalne demokratije slabe, pa je važno da im se pokaže da nisu u pravu.

(Agencije)