Vijesti 03.08.2020.

Ministarka Davidović podržala ideju izgradnje savremene karting staze

ČITANJE: 2 minute

Vrijedni i ambiciozni ljudi iz Auto-moto kluba /AMК/ “Кarting” iz Banjaluke, koji su spremni da iz sopstvenog budžeta izdvoje više od pola miliona KM, kako bi najveći grad u Srpskoj sa savremenom karting stazom postao centar okupljanja ljubitelja ovog sporta u regiji, imaju punu podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta, rekla je danas resorni ministar Sonja Davidović.

Ona je tokom današnje posjete ovom klubu u Zalužanima poručila da bi nakon završetka radova ova karting staza trabalo da bude jedinstvena u BiH, ali i reprezentativna za takmičenja i treninge.

Davidovićeva je dodala da će i Grad Banjaluka prepoznati dobru namjeru “Кartinga” i izaći u susret klubu u smislu dobijanja potrebnih dozvola i dokumentacije kako bi oživjeli karting stazu u Zalužanima i afirmisali karting.

“Ministarstvo je spremno i finansijski podrati ovakvu ideju”, istakla je Davidovićeva, koja je nakon obraćanja medijima odlučila da se i sama okuša u izazovima ovog sporta u provoza jedan od karting vozila.

Predsjednik AMК “Кarting” Radomir Radukić rekao je da je ovaj klub spreman da iz svog budžeta izdvoji više od pola miliona КM kako bi najveći grad u Srpskoj postao centar okupljanja ljubitelja kartinga u regionu.

“Vrijednost projekta je više od pola miliona КM, a podrazumijeva izgradnju centralnog objekta za skladištenje kartinga. Staza dužine 1.170 metara će zadovoljavati sve propisane tehničke uslove za takmičenja na internacionalnom osnovu, te će nas moći posjećivati takmičari iz Austrije, Njemačke i Slovenije”, rekao je Radukić  i dodao da se za početak radova na izgradnji savremene karting staze čeka na zeleno svjetlo Grada Banjaluka.

“Na ovim prostorima postoji značajno interesovanje za automobilskim sportovima, a sadržaj koji planiramo na karting stazi privukao bi brojne posjetioce iz zemlje i regiona”, zaključio je Radukić.

Odbornik iz Socijalističke partije Srpske u Skupštini grada Banjaluka Darko Milošević rekao je da podržava ovu inicijativu AMК “Кarting” i da je gradu potrebna moderna karting staza evropskih standarda.

“Grad Banjaluka treba da dodijeli koncesiju na zemljište na kojoj se staza nalazi, jer izgradnjom ove staze, privukli bismo ljubitelje ovog sporta iz drugih opština i gradova i zemalja regiona. Podržaćemo sve dobre inicijative i zajedno sa Gradskom upravom ih rješavati”, istakao je Milošević.

Podsjećamo, AKM “Karting” iz Banjaluke prošle godine se Gradu Banjaluka obratio sa zahtjevom za dodjelu najma, koncesije ili bilo kojeg drugog vida iznajmljivanja postojeće staze u Zalužanima. Ideja je da se na toj lokaciji izgradi savremeno opremljena karting staza sa svim pratećim objektima, koja bi okupila ljubitelje ovog sporta iz zemlje i regiona.

(Nevena Stanojević/banjaluka.net)