Vijesti 15.12.2015.

Ministarstvo bezbjednosti BiH završava opremanje Centra u Delijašima

ČITANJE: 2 minute
CENTAR U DELIJASIMA
Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno je naručilo posteljinu i odjeću za potrebe novootvorenog Azilantskog centra u Delijašima, koji je sagrađen u Trnovu, nadomak Sarajeva.

Informacija je potvrđena “Nezavisnim” u samom Ministarstvu sigurnosti, odakle, međutim, odbacuju pretpostavke da se nove posteljine i odjeća naručuju za unaprijed određene potrebe, odnosno za mogući val izbjeglica sa Bliskog istoka.

– Ova nabavka nema veze s očekivanim ili neočekivanim dolaskom izbjeglica. Javni natječaj je raspisan u okviru redovne procedure- rekao je Marijan Baotić, pomoćnik ministra sigurnosti.

Takođe, nismo mogli da saznamo o kojoj se količini robe radi budući da ovaj centar raspolaže kapacitetom od 154 ležaja (a u vanrednim situacijama kapacitet je moguće povećati).

– Mi kroz kapitalna sredstva koja imamo za opremanje Centra rješavamo dio po dio. Sada su na redu te robe, ali to rade službe zadužene za nabavku- rekao je Baotić.

Inače, Azilantski centar namijenjen je isključivo za smještaj stranaca koji na granici pri ulasku u BiH iskažu namjeru za međunarodnom zaštitom (azilom) ili to učine na teritoriji BiH nakon što uđu u našu zemlju.

Baotić je ranije rekao da novoizgrađeni centar u potpunosti zadovoljava sve standarde koji se odnose za ovu kategoriju objekata, odnosno da je moderniji od većine sličnih centara u zemljama regije, pa čak i od centara u pojedinim državama EU.

Azilantski centar u Delijašima, između ostalog, sadrži objekat za smještaj azilanata, prijavnicu i zgradu za prvi prihvat i smještaj, restoran za ishranu, ambulantu, upravnu zgradu, kotlovnicu za zagrijavanje ovog centra, vodovodnu mrežu, kaptaže za snabdijevanje centra vodom, sistem vatrodojave – PPZ zaštite, te strujnu i telefonsku mrežu.

(NN, Foto: Oslobođenje)