Vijesti 05.01.2018.

Ministarstvo finansija BiH: U zgradu IDDEEA u Banjaluci do sada uloženo 1.402.664 KM

ČITANJE: 3 minute

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine saopštilo je da je u izgradnju zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjaluci do sada uloženo 1.402.664 KM, da su za tu namjenu planirana sredstva od 22.530.000 KM, te da je do danas od ove svote obezbjeđeno 11.400.816 KM, uključujući i već pomenuti iznos dosadašnjih ulaganja!

Nakon teksta “BiH gubi milione zbog opstrukcija izgradnje zgrade IDDEEA u Banjoj Luci. Da li će neko odgovarati za to?”, objavljenog na našem portalu 31. decembra 2017. godine (https://srpskainfo.com/bih-gubi-milione-zbog-opstrukcija-izgradnje-zgrade-iddeea-u-banjoj-luci-da-li-ce-neko-odgovarati-za-to/), “Srpska Info” se obratio Ministarstvu finansija i trezora BiH sa pitanjima u vezi s finansijskom kontrukcijom ovog projekta, odnosno dijelom tog posla koji je u nadležnosti tog resora u Savjetu ministara BiH.

Za razliku od aktuelnog i prethodnog vrha IDDEEA i Ministarstva civilnih poslova, u Ministarstvu finansija i trezora BiH bili su veoma ekspeditivni i transparentni, pa su nas bez problema upoznali sa podacima iz ovog domena.

“Ukupno uložena sredstava iz budžeta institucija BiH u izgradnju zgrade IDDEEA u Banjaluci u periodu od 2010. do 2017. godine iznose 1.402.664 KM, s tim da još nije završeno knjiženje za 2017. godinu, odnosno, rok za knjiženje je 31. januar 2018. godine”, odgovaraju iz Ministarstva finansija i trezora BiH na naše interesovanje koliko je do sada uloženo finansijskih sredstava u izgradnju zgrade IDDEEA u Banjaluci.

Kada je riječ o dilemi da li je ovaj projekat planiran u budžetu kao višegodišnji kapitalni projekat u skladu sa zakonima, odnosno da li je na taj način Parlament BiH potvrdio obavezu izgradnje ovog objekta,iz Ministarstva finansija i trezora BiH nas upućuju na tabelu 5 – “Pregled višegodišnjih projekata” Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, kao i u budžetima prethodnih godina, koje je dostupna na web stranici ovog resora www.mft.gov.ba.

“Planirana su sredstava na ime Projekata izgradnje objekta Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka i organizacijske jedinice u Banjaluci sa paritetnim uređenjem lokacije ukupne vrijednosti 22.530.000 KM shodno podzakonskim aktima. Dosada su osigurana sredstva iz budžeta insitucija BiH za finansiranje ovog projekta u iznosu 11.400.816 KM, računajući i već pomenuti iznos koji je do sada uložen”, odgovaraju iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Što se tiče činjenice da se već dvije godine ne raspisuje tender za izgradnju ove zgrade i našeg zanimanja za iznos štete koju trpe institucije BiH zbog toga, iz Ministarstva finansija i trezora dodaju da “ne mogu komentarisati stavove i obaveze Parlamentarne skupštine BiH, kao ni stanje u vezi s raspisivanjem tendera za izgradnju zgrade, jer te informacije može dati rukovodstvo IDDEEA i nadležno Ministarstvo civilnih poslova BiH”.

Podsjećamo, u tekstu koji je “Srpska Info” ranije objavio, ukazuje se na neregularnosti koje prate (ne)izgradnju zgrade IDDEEA u Banjaluci. Jer, sve neophodne procedure su obavljene, sredstva su odobrena, ali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, kao i prethodni direktor IDDEEA Edim Nesimi, iz njima znanih razloga, od 2015. godine uporno ignorišu svoju obavezu igradnje ovog objekta, a ni aktuelni prvi čovjek ove institucije Arif Nanić nije donio nikakve pomake.

Zbog toga je za dvije godine već nastala šteta od milion maraka, a za svaki naredni mjesec se gubi preko 25.000 maraka, potvrđeno je ranije za “Srpska Info” iz više izvora u Savjetu ministara.

(Srpska Info)