MINISTARSTVO FINANSIJA: Bolja zaštita investitora kroz izmjenu Zakona o investicionim fondovima

Vlada Republike Srpske utvrdila je na sjednici i uputila u razmatranje u Narodnu skupštinu Republike Srpske Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima kojim se dodatno uređuje zakon u oblasti investicionih fondova.

Razlozi za donošenje ovog zakona zasnovani su na potrebi da se na odgovarajući način preciznije urede pitanja za koja je u primjeni Zakona ocijenjeno da je to potrebno, a izmjene i dopune Zakona predložene su u cilju zaštite investitora i unapređenja rada društava za upravljanje.

Izmjenom Zakona predviđeno je redefinisanje odredaba kojima se uređuju troškovi otvorenih investicionih fondova, u smislu razdvajanja troškova koji se plaćaju direktno iz imovine otvorenog investicionog fonda od naknada utvrđenih zakonom koje plaćaju vlasnici udjela.

Pored toga Izmjene bi trebalo da omoguće društvima za upravljanje da vrše transakcije između fondova kojima upravljaju, pod uslovima koji nisu različiti od tržišnih uslova i koje društvo za upravljanje mora da definiše internim aktom;

Izmjena takođe predviđa i davanje ovlašćenja društvu za upravljanje da, u skladu sa zakonom utvrđenim uslovima donese odluku o prestanku rada i dobrovoljnoj likvidaciji otvorenog investicionog fonda, kao posebne imovine bez svojstva pravnog lica, ali i precizira poslove u kojima je utvrđena obaveza za izvršne direktore da zajednički zastupaju društvo za upravljanje.

Između ostalih, cilj ove Izmjene jeste i jačanje zaštite imovine akcionara, odnosno vlasnika udjela kroz eksplicitno definisanje odvajanja imovine investicionog fonda od imovine društva za upravljanje, te preciziranje da ta imovina ne ulazi u likvidacionu ili stečajnu masu, te da se ne može koristiti za izmirenje potraživanja povjerilaca društva za upravljanje.

Podsjećamo, sistemska izmjena Zakona o investicionim fondovima izvršene su tokom 2015. godine, a u fokusu su imale preoblikovanje zatvorenih investicionih fondova koji su nastali u procesu transformacije privatizacionih investicionih fondova u otvorene investicione fondove.

Proces obaveznog preoblikovanja zatvorenih investicionih fondova u otvorene uspješno je završen tokom 2018. godine, od ukupno 13 zatvorenih fondova koji su bili u obavezi da se preoblikuju, formirano je 17 otvorenih investicionih fondova, kojima upravlja pet društava za upravljanje.

Značajno je napomenuti i da su društva za upravljanje koja trenutno posluju na tržištu, u cilju usklađivanja sa odredbama zakonskog okvira iz 2015. godine, unaprijedila svoje poslovanje kroz efikasnije korporativno upravljanje, te povećanje osnovnog kapitala.

Prvi pozitivni efekti primjene zakonskog okvira iz 2015. godine uočeni su kroz činjenicu da se udjeli otvorenih investicionih fondova, koji su uvršteni na berzu nakon procesa preoblikovanja, mogu svrstati među najlikvidnije hartije od vrijednosti na Banjalučkoj berzi, kao i da je ostvareno povećanje ukupne tržišne kapitalizacije investicionih fondova.

Ukupna tržišna kapitalizacija investicionih fondova na dan 31. decembra 2018. godine iznosila je 157.171.604 КM i povećana je za 2,06% u odnosu na kraj prethodne godine.

(banjaluka.net)

11 OSOBA PREMINULO Virus korona potvrđen kod 357 osoba u Srbiji

U Srbiji je prema poslednjim podacima preminulo 11 osoba od posljedica zaraze koronavirusom, a otkriveno je 357 slučaja zaraze. U poslednja 24 časa testirano je 8.590 osoba. B92 prenosi da se na respiratorima nalazi 118 osoba. Prema riječima predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovo je drugi najteži dan u Srbiji po pitanju broja zaraženih od koronavirusa.

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske pacijentu spasio amputiranu šaku

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku anestezije su izveli replantaciju kompletne šake pacijentu V. Z. (1978), sa traumatskom amputacijom lijeve šake na nivou ručnog zgloba, saopšteno je iz UKC RS. Klinička odluka o tome da li treba uraditi replantaciju zavisi od mnogo

OPTUŽENI ZA PRIMANJE 30.000 KM MITA: Podignuta optužnica protiv banjalučkih inspektora

Nenad Grujić i Jelena Florjan, suspendovani policijski inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka optuženi su za primanje 30.000 KM mita. Naime, Republicko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njih kojom se terete da su u februaru od direktora “Srednjoškolskog doma“ Banjaluka zahtijevali novac. Nezavisne prenose da je u optužnici navedeno da je od zahtijevanog  iznosa

Preporuke SZO kako se zaštititi od vrućine tokom pandemije virusa korona

Visoke temperature svake godine utiču na zdravlje ljudi, mogu podstaći iscrpljenost i toplotni udar, kao i da pogoršaju već lošu zdravstvenu situaciju. Iz Svjetske zdravstvene organizacije savjetuju da je neophodno izbjegavati izlazak i naporan fizički rad u najtoplijem djelu dana. Takođe, potrebno je izbjegavati i osjetljive grupe ljudi, treba iskoristiti najpovoljnije vrijeme za kupovinu, kad

Izložba Slobodana Vidovića otvorena u Sloveniji

Izložba slika pod nazivom „Stanja“ akademskog slikara iz Banjaluke Slobodana Vidovića otvorena je u Kostanjevici na Krki u galeriji “Božidar Jakac”, a riječ je o ciklusu djela rađenih tehnikom ulja na platnu. Ovo je ujedno najveća Vidovićeva izložba do sada s obzirom na to da je riječ o djelima velikih formata. Postavka je rezultat saradnje