Ministarstvo finansija: Prijava SZP-a pokušaj blokade RS!

tegeltija

tegeltija

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je krivična prijava koju je Savez za promjene podnio protiv premijera Srpske Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije još jedan u nizu neuspješnih pokušaja opozicije da blokira Republiku Srpsku.

U saopštenju iz Ministarstva ocijenjeno je da “prijava koju je podnio takozvani Savez za promjene nije prijava protiv Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije, već protiv građana Republike Srpske”.

U saopštenju iz Ministarstva finansija navodi se da je ovo usmjereno protiv penzionera u Republici Srpskoj i pokušaja da se penzioni sistem uvede u trezorski sistem Srpske, kao i da se ovim postupcima pokušavaju ugroziti poljoprivredni proizvođači, boračke kategorije, zaposleni u javnom sektoru, korisnici socijalnih prava i, jednostavno, svi korisnici budžeta.

“Dosadašnji postupci opozicije jesu vrhunac višemjesečne aktivnosti opozicije i pojedinih predstavnika međunarode zajednice da finansijski blokiraju Republiku Srpsku i da na taj način izazovu nemire u Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu finansija tvrde da su “predstavnici međunarodne zajednice obećali opoziciji u Republici Srpskoj da će blokirati sva međunarodna kreditna sredstva Srpske, što će dovesti do njenog finansijskog kolapsa i nemogućnosti isplate penzija i plata”.

“Finansijska sredstva prema Republici Srpskoj jesu blokirana, ali nisu uspjeli blokirati Srpsku, niti ugroziti izmirenja obaveza prema budžetskim korisnicima”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da današnjom prijavom opozicija “želi da Republika Srpska bude talac pojedinih finansijskih centara i da tako budu sprovedeni politički ciljevi suprotni interesima Srpske”.

“Vlada i Ministarstvo će preduzeti sve da zaštite interese građana na način da obezbijede potrebna finansijska sredstva za budžet Republike Srpske i na taj način omoguće nesmetano funkcionisanje svih institucija”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Opozicioni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske predali su danas banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Srpske Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije, koje optužuju da su, suprotno Ustavu Republike, donijeli odluku o kreditnom zaduženju od 300 miliona dolara.

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u