Ministarstvo finansija: Prijava SZP-a pokušaj blokade RS!

tegeltija

tegeltija

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je krivična prijava koju je Savez za promjene podnio protiv premijera Srpske Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije još jedan u nizu neuspješnih pokušaja opozicije da blokira Republiku Srpsku.

U saopštenju iz Ministarstva ocijenjeno je da “prijava koju je podnio takozvani Savez za promjene nije prijava protiv Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije, već protiv građana Republike Srpske”.

U saopštenju iz Ministarstva finansija navodi se da je ovo usmjereno protiv penzionera u Republici Srpskoj i pokušaja da se penzioni sistem uvede u trezorski sistem Srpske, kao i da se ovim postupcima pokušavaju ugroziti poljoprivredni proizvođači, boračke kategorije, zaposleni u javnom sektoru, korisnici socijalnih prava i, jednostavno, svi korisnici budžeta.

“Dosadašnji postupci opozicije jesu vrhunac višemjesečne aktivnosti opozicije i pojedinih predstavnika međunarode zajednice da finansijski blokiraju Republiku Srpsku i da na taj način izazovu nemire u Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu finansija tvrde da su “predstavnici međunarodne zajednice obećali opoziciji u Republici Srpskoj da će blokirati sva međunarodna kreditna sredstva Srpske, što će dovesti do njenog finansijskog kolapsa i nemogućnosti isplate penzija i plata”.

“Finansijska sredstva prema Republici Srpskoj jesu blokirana, ali nisu uspjeli blokirati Srpsku, niti ugroziti izmirenja obaveza prema budžetskim korisnicima”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da današnjom prijavom opozicija “želi da Republika Srpska bude talac pojedinih finansijskih centara i da tako budu sprovedeni politički ciljevi suprotni interesima Srpske”.

“Vlada i Ministarstvo će preduzeti sve da zaštite interese građana na način da obezbijede potrebna finansijska sredstva za budžet Republike Srpske i na taj način omoguće nesmetano funkcionisanje svih institucija”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Opozicioni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske predali su danas banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Srpske Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije, koje optužuju da su, suprotno Ustavu Republike, donijeli odluku o kreditnom zaduženju od 300 miliona dolara.

(Agencije)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.