Biznis 24.05.2019.

MINISTARSTVO FINANSIJA RS: Organizuju nagradnu igru sa fondom od 800.000 KM i stanovima

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo finansija Republike Srpske odlučilo je da organizuje nagradnu igru kako bi podstaklo izdavanje fiskalnih računa i smanjenje obima sive ekonomije, a vrijednost nagradnog fonda biće 800.000 KM, dok će glavne nagrade biti stanovi.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vodović rekla je novinarima poslije današnje sjednice Vlade Srpske, na kojoj je razmatrana Informacija o potrebi i kriterijumima organizovanja nagradne igre u cilju suzbijanja sive ekonomije, da će nagradna igra početi 1. jula, a izvlačenje dobitnika biće u septembru.

“U nagradnoj igri moći će učestvovati svi punoljetni građani BiH koji pošalju deset fiskalnih računa izdatih u Srpskoj”, naglasila je Vidovićeva.

Ona je istakla da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koji je usvojen na sjednici Vlade, definisano da budu smanjene novčane kazne poreskim obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune i produžen rok za njihovu uplatu.

“Kazna za pravna lica umjesto ranije predloženih 10.000 do 20.000 KM sada je 8.000 do 16.000, a za preduzetnike umjesto 5.000 do 10.000 predložena je kazna od 4.000 do 8.000. Rok za uplatu kazne produžen je sa 48 na 72 časa i ukoliko u tom periodu bude plaćena objekat neće biti zatvoren”, rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je Vlada usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je definisano da će svim privrednicima prilikom ulaganja u opremu i postrojenja biti umanjena poreska osnova za obračun poreza na dobit za iznos koji su uložili.

(Srna)