Biznis 25.05.2020.

MINISTARSTVO FINANSIJA: Uključivanje APIF-a u BIFIDEX šansa za bolje privredno povezivanje

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo finansija Republike Srpske pozdravlja ulazak Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Banjaluka u regionalni portal „BIFIDEX“, koji povezuje zvanične registre finansijskih izvještaja oko milion i po privrednih subjekata jugoistočne Evrope. Uvezivanje u jedinstven portal je razvojna šansa za privredu Republike Srpske i unapređenje investicionih aktivnosti.

Vodeći se aktuelnim trendovima u spajanju i objedinjavanju što lakšeg pristupa, APIF je na ovaj način pružio regionu osnovne podatke i informacije iz finansijskih izvještaja oko 60.000 registrovanih privrednih subjekata u Republici Srpskoj. Time je predstavljena privreda Republike Srpske i omogućena razmjena informacija.

Ovaj portal obuhvata podatke iz zvaničnih registara o statusu preduzeća, da li je preuzeće registrovano kao aktivno, likvidno, u stečaju ili obrisano, a namjera je da se u budućnosti preko ovog portala može osnovati preduzeće u bilo kojih od uključenih zemalja na Zapadnom Balkanu.

Zajednički portal sadrži podatke o pravnim licima i subjektima iz Republike Srpske, Republike Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, a njegovo uspostavljanje su finansijski podržali Evropska banka za obnovu i razvoj i Fond za dobro upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj je da se na jednom mjestu nađu zvanični, ažurni i provjereni podaci koji su transparentni i dostupni privrednicima i poslovnoj zajednici.