Vijesti 19.04.2019.

MINISTARSTVO IZDVOJILO 300 000 KM: Počela realizacija projekta “IT prekvalifikacija”

ČITANJE: 3 minute

Realizacija pilot-projekta “IT prekvalifikacija” koji podrazumijeva intenzivnu šestomjesečnu obuku 100 visokoobrazovanih nezaposlenih sa evidencije republičkog Zavoda za zapošljavanje počela je danas, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem www.icbl.ba do 8. maja.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević je istakao da će Ministarstvo za ovaj projekat izdvojiti 300.000 КM, a republički Zavod za zapošljavanje 200.000 КM.

– Cilj je da se za 100 visokoobrazovanih lica suficitarnih zanimanja obezbijedi kvalitetna šestomjesečna teoretska i praktična obuka radi prekvalifikacije za vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine da bi se brže zaposlili. Jedan od primarnih ciljeva Vlade Republike Srpske u ovom četvorogodišnjem mandatu je izgradnja ekonomije zasnovane na znanju, a ovaj program je u funkciji tog cilja – naglasio je ministar Rajčević.

On je objasnio da će 100 polaznika proći određena testiranja, nakon čega će polaznicima biti obezbijeđeno 260 radnih časova teoretske obuke iz programskih jezika, 140 radnih časova praktične obuke u IT kompanijama, te 12 radnih časova obuke za sticanje komunikacijskih vještina i upravljanja određenim softverskim projektima.

On je dodao da će nakon obuke polaznicima sertifikate izdati resorno ministarstvo i Inovacioni centar Banjaluka.

Prema njegovim riječima, nakon toga će resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske vršiti procjenu uspješnosti ovog projekta i, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina će se ići na povećanje finansijskih sredstava za ovaj projekat i na povećanje broja polaznika.

Rajčević je dodao da će banjalučki Studentski centar “Nikola Tesla” obezbijediti besplatan smještaj za sve polaznike koji stanuju 60 kilometara dalje od Banjaluke, gdje će biti obuka.

Direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je da Zavod učestvuje u ovom projektu sa 200.000 КM. Vujičić je naveo da je na evidenciji Zavoda evidentirano 4.000 lica do 30 godina starosti koja su završila fakultete, a prednjače pravnici i ekonomisti koji bi mogli da se prijave za program prekvalifikacije da bi postali konkurentniji na tržištu rada.

On je napomenuo da na evidenciji Zavoda trenutno nema nijedan nezaposleni iz oblasti IT sektora.

Vujičić je rekao da se svake godine u Republici Srpskoj smanjuje broj nezaposlenih, te naveo da je zaključno sa martom ove godine na evidenciji Zavoda 93.000 nezaposlenih.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će polaznici u okviru obuke imati konkretne zadatke delegirane od privrede u okviru praktičnog rada.

Gverić je rekao da postoji velika zainteresovanost firmi iz IT sektora za ovaj projekat i veliki broj radnih mjesta, ali trenutno nema dovoljno obučenih kadrova za ovaj posao na tržištu rada.

– Osim IT prekvalifikacija u okviru ovog projekta imamo i drugu komponentu IT orijentacija, gdje u maju namjeravamo da uđemo u intenzivnu komunikaciju sa maturantima u Republici Srpskoj o značaju orijentacije u smislu odabira profesije – naveo je Gverić.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zoran Đurić rekao je da je ideja ovog projekta da se pomogne kompanijama u potrazi za deficitarnim kadrom, a kompanije su primarno iskazale potrebu za programerima.